Διάσπαση του «τέρατος» Facebook ζητά ένας από τους ιδρυτές του

Κάλεσμα για την διάσπαση του Facebook απευθύνει ο Κρις Χιούζ, ένας από τους συνιδρυτές της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης που βοήθησε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να βάλει τα θεμέλια της αυτοκρατορίας του ενώ συζούσαν στους κοιτώνες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Σε άρθρο-γνώμης στους «New York Times» ο κ. Χιούζ υποστηρίζει ότι ο πρώην συμφοιτητής του ασκεί μακράν μεγαλύτερη επιρροή από οποιονδήποτε στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, καθώς ελέγχει τις πυλώνες της παγκόσμιας επικοινωνίας – το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.
Τονίζει πως στην πράξη τα εταιρικά όργανα δεν εποπτεύουν τον κ. Ζάκερμπεργκ, καθώς ελέγχει περίπου το 60% των μετοχών που δίνουν δικαίωμα ψήφου.
Συνεπώς, ο 34χρονος δισεκατομμυριούχος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στον σχεδιασμό των αλγόριθμων που καθορίζουν τι βλέπουν δισεκατομμύρια χρήστες στους λογαριασμούς τους, ποιες είναι οι ρυθμίσεις ιδιωτικότητας, πώς διακρίνεται το βίαιο και εμπρηστικό περιεχόμενο.
Ο κ. Χιούζ, που αποχώρησε από το Facebook πριν μία δεκαετία, επισημαίνει πως ο «Μαρκ είναι ένα καλό και ευγενικό πρόσωπο». Ωστόσο κατηγορεί τον πρώην συμφοιτητή του ότι η προσήλωση του στην ανάπτυξη της εταιρείας, τον οδήγησε στο να «θυσιάσει» την ασφάλεια τον χρηστών και την ευγένεια στον δημόσιο διάλογο στο όνομα των κλικ.
Ο συνιδρυτής του Facebook υπογραμμίζει πως η πλατφόρμα έχει εξελιχθεί σε ένα ισχυρό μονοπώλιο. Καλεί τις ρυθμιστικές Αρχές να αποδομήσουν το Facebook αντιστρέφοντας την αγορά του Instagram και του WhatsApp και να απαγορεύσουν άλλες αγορές για αρκετά χρόνια.
«[Ο Ζάκερμπεργκ] έχει δημιουργήσει ένα τέρας που εκτοπίζει την επιχειρηματικότητα και περιορίζει τις επιλογές των καταναλωτών […] Πώς επιτρέψαμε να συμβεί αυτό;».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μέση Ανατολή: Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. την Τρίτη

Την συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας …