Επίθεση με drones σε δύο σταθμούς άντλησης πετρελαίου καταγγέλλει η Σ. Αραβία

Δύο σταθμοί άντλησης πετρελαίου έγιναν στόχος επίθεσης από drones σήμερα κοντά στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Χάλιντ αλ Φάλιχ, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «τρομοκρατική ενέργεια».

Σύμφωνα με το πρακτορείο SPA, ο Φάλιχ υποστήριξε ότι οι δύο σταθμοί άντλησης πετρελαίου έγιναν στόχος το πρωί drones, με αποτέλεσμα να προκληθεί «πυρκαγιά» και «μικρές ζημιές» σε έναν από αυτούς. Η πυρκαγιά έχει ήδη τεθεί υπό έλεγχο.

Ο Φάλιχ πρόσθεσε ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου και των προϊόντων διύλισης από τη Σαουδική Αραβία συνεχίζονται χωρίς διακοπή.

Ωστόσο ο Σαουδάραβας υπουργός τόνισε ότι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco έχει σταματήσει την άντληση πετρελαίου από τον συγκεκριμένο αγωγό μέχρι να αποτιμηθεί η ζημιά και να επισκευαστούν οι σταθμοί.

Η επίθεση καταγράφεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στον Κόλπο, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση στο Ιράν. Χθες, η Σαουδική Αραβία κατήγγειλε ότι υπήρξε σαμποτάζ την Κυριακή σε δύο τάνκερ της στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Σύμφωνα με το Ριάντ, το ένα τάνκερ που δέχτηκε «επίθεση» βρισκόταν εν πλω προς λιμάνι της Σαουδικής Αραβίας, όπου επρόκειται να φορτώσει πετρέλαιο προς εξαγωγή στις ΗΠΑ. Το σαμποτάζ σε μία τέτοια αποστολή, σχολιάζει η «Guardian», θα μπορούσε να είναι μία πράξη εκδίκησης για το πλήγμα στις ιρανικές εξαγωγές – αν και το Ιράν αρνήθηκε σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Masirah που ελέγχεται από τους Χούτι στην Υεμένη είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι οι σιίτες αντάρτες προχώρησαν σε «μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση με τη χρήση επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών» εναντίον «ζωτικής σημασίας» εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο ύστερα από την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, του μεγαλύτερου στον κόσμο εξαγωγού πετρελαίου, για την επίθεση στους σταθμούς άντλησης πετρελαίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …