Ο ρόλος των Δήμων στην ενίσχυση της οικογένειας και της μητέρας

Ο ρόλος των Δήμων στην ενίσχυση της οικογένειας και της μητέρας

Την Κυριακή 12 Μαΐου γιορτάσαμε την ημέρα της γυναίκας και στις 15 την ημέρα της οικογένειας. Είναι μια καλή αφορμή για εμένα, ως υποψήφια Δήμαρχος Πεντέλης, να αναφερθώ στο σημαντικό ζήτημα της ισότητας των ευκαιριών που δίνονται σε εμάς τις γυναίκες να διεκδικήσουμε ρόλο στα κοινά, και στον ρόλο που μπορεί να παίξει ο δήμος στην στήριξή μας.

Πολλές ώρες έξω από το σπίτι, μακρυά από την οικογένεια που όμως εξακολουθεί να περιμένει την δική μας συμμετοχή για την εύρυθμη λειτουργία της, και κερδίζοντας τελικά λιγότερα χρήματα από τους άνδρες συναδέλφους μας (12,5% λιγότερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat), αντιμετωπίζοντας μεγαλύτερη επιφύλαξη για τις ικανότητές μας, η ανισότητα γύρω μας είναι δεδομένη. Τα στερεότυπα καλά κρατούν – ας δούμε μόνον μερικές από τις διαφημίσεις που προβάλλονται αυτές τις ημέρες ακριβώς για την ημέρα της μητέρας!
Παράλληλα, έχουμε βεβαίως να αντιμετωπίσουμε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, mansplaining («εγώ ξέρω καλύτερα, σου κόβω τον λόγο να εξηγήσω καλύτερα!…»), και τόσα άλλα. Η γυάλινη οροφή που χτίζεται μας αποτρέπει από το να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο ρόλο στα κοινά, ή καλύτερη δουλειά.

Τα βιώνω όλα αυτά ως υποψήφια Δήμαρχος. Ξεκινώ με μείον 3-4 ώρες κάθε μέρα σε σχέση με τους υπόλοιπους 6 ανθυποψηφίους μου, ώρες που να αφιερώνω στη φροντίδα των παιδιών μου, του συζύγου μου, των γονέων μου, της οικογένειάς μου. Επίσης πρέπει να πείσω για τη δυναμική μου, γιατί το πρότυπο που υπάρχει, αδικεί τις γυναίκες.

Η αλλαγή όμως περνά και από το χέρι μας. Ως ενεργοί πολίτες στην τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να σχεδιάσουμε προσεκτικά τις λύσεις. Η ανεπάρκεια δομών στήριξης των παιδιών, αλλά και των ηλικιωμένων γονέων μας, ή των ΑΜΕΑ, είναι θέματα που επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο εμάς τις γυναίκες. Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός είναι επίσης ένα φαινόμενο με έμφυλο πρόσημο. Σε όλα αυτά, καλούμαστε να παρέχουμε προτάσεις που θα διευκολύνουν την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας και την συμμετοχή τους στα κοινά επί ίσοις όροις. Θυμίζω ότι σήμερα στην Ελλάδα μόνο το 49,1% των Ελληνίδων εργάζονται, σε αντιδιαστολή με το 70,1% των ανδρών.
Είναι προφανές ότι ένας Δήμος μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το γενικότερο πρόβλημα. Όμως, στο πρόγραμμά μας έχουμε εντάξει δράσεις που στοχεύουν κατά προτεραιότητα στην καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών μας, και κατ’ επέκταση των γυναικών, να αντεπεξέλθουν στους πολλαπλούς τους ρόλους.

Η μέριμνα για τις οικογένειες και τις γυναίκες περνά μέσα από απογευματινή λειτουργία παιδικού σταθμού για στήριξη των εργαζόμενων γυναικών, μέτρο που ίσχυε και παλαιότερα αλλά εγκαταλείφθηκε. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, κανένας εργαζόμενος γονέας δεν μπορεί να παραλαμβάνει τα παιδιά του στις 3,30 μμ ή στις 4.00 μμ. Επομένως, η κίνηση αυτή θα ανακουφίσει πολλούς συνδημότες μας. Εννοείται ότι η επέκταση του ωραρίου θα συνοδευτεί από ποιοτικό πρόγραμμα, για να έχουν εμπιστοσύνη οι γονείς ότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό είναι δημιουργικός και χρήσιμος.

Και βέβαια όταν κλείνουν τα σχολεία το καλοκαίρι, μία σημαντική διευκόλυνση για τις εργαζόμενες οικογένειες είναι η παροχή υπηρεσίας θερινής κατασκήνωσης.
Θα εφαρμόσουμε κατά προτεραιότητα δράσεις για την 3η ηλικία, ενισχύοντας έτσι την κοινωνική προστασία και απελευθερώνοντας χρόνο για τις οικογένειες, δημιουργώντας ένα πλέγμα ασφαλείας και αξιοπρέπειας για αυτές τις ευπαθείς ομάδες. Η στήριξη πρέπει να είναι με έμφαση στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών, ούτως ώστε όλοι να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τέλος, τα προγράμματα κατάρτισης του Δήμου πρέπει να είναι καλύτερα στοχευμένα, ενισχύοντας τις δεξιότητες των δημοτών και καθιστώντας τους ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας, και όχι απλώς γεμίζοντας κενό χρόνο!
Τελικά, αυτό που χρειάζεται είναι να εξετάσουμε το θέμα από όλες τις πλευρές. Η οικογένεια είναι το κύτταρο που στηρίζει την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Με τη στήριξη των ψηφοφόρων, δεσμευόμαστε να σταθούμε δίπλα της με κάθε τρόπο.

Της Δήμητρας Κεχαγιά, υποψηφίας Δημάρχου Πεντέλης - Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, Απόφοιτη Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, στέλεχος Ελληνικού Κτηματολογίου, πρώην Αντιδήμαρχος Μελισσίων


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Great Place to Work για 3η χρονιά

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επενδύει σταθερά στο ανθρώπινο δυναμικό της,  συμμετέχοντας ενεργά στον μετασχηματισμό του Ομίλου …