ΣΕΚΕΣ: Διανομή αυξημένων μερισμάτων ή δημιουργία θέσεων εργασίας;

ΣΕΚΕΣ

Στις εξελίξεις στην ΕΥΔΑΠ αναφέρεται ανακοίνωση του Συμμετοχικού Ενωτικού Κινήματος Εργαζομένων και Συνταξιούχων (ΣΕΚΕΣ):

  1. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ψήφισαν από κοινού, πριν μερικές εβδομάδες το άρθρο 65 του ν.4603/2019 για μείωση του φόρου μερισμάτων από 15% σε 10%.
  2. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ (Σαμάρα-Βενιζέλου ) το 2013 θεσμοθέτησε την εθελοντική εισφορά υπέρ του Δημοσίου, για τις εφοπλιστικές εταιρείες (άρθρο 24 του Ν. 4110/2013) και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 επέκτεινε επ’ αόριστο με νέο συνυποσχετικό την εθελοντική φορολόγηση για τα εισαγόμενα μερίσματα εφοπλιστών.
  3. Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ εισηγείται στη ΓΣ των μετόχων της 26ης Ιουνίου 2019, τη διανομή μερίσματος 0,27 Ευρώ/ μετοχή. Ποσό αυξημένο (προ φόρων) κατά 35% σε σχέση με το 2018, συνεχίζοντας με συνέπεια την βασική πολιτική των μνημονίων: μεταφορά πλούτου από την κοινωνία και τους εργαζόμενους, στους ιδιώτες και τους δανειστές μέσω Υπερταμείου.

Τρία μόνο από τα πολλά παραδείγματα πολιτικών που εφαρμόζουν χωρίς καμμιά παρέκκλιση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το βασικό τους ενδιαφέρον είναι μέτρα ενίσχυσης των κεφαλαιοκρατών και η αποπληρωμή του χρέους και όχι η μεσαία τάξη ή τα πιο φτωχοποιημένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, για τα οποία υποτίθεται πως “πονάνε” και αλληλοκατηγορούνται.

Η “ανάπτυξη”, που διαφημίζουν, είναι η ενίσχυση των δυνάμεων του κεφαλαίου με μερίσματα, φοροαπαλαγές και φθηνά μεροκάματα, είναι η καταδίκη της νεολαίας, των εργαζόμενων και των ανέργων σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ανασφάλεια και επιδόματα φτώχειας.

Η έξοδος από τη χρεοκρατία και η δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου μπορούν να διαμορφώσουν συνθήκες για μεταφορά πλούτου προς ευρύτατα κοινωνικά στρώματα, μείωση της ανεργίας, αύξηση της παραγωγικότητας, νέα οργάνωση του εργασιακού και εξωεργασιακού χρόνου ώστε να γίνουν πρακτικά βήματα προς μια κοινωνική αναδιοργάνωση όπου οι νέοι θα «βλέπουν» διέξοδο (όχι στη μετανάστευση), οι εργαζόμενοι προοπτική βελτίωσης της ζωής τους και οι απόμαχοι της δουλειάς ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Υποχρέωση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και των συνδικατων τους είναι να παρέμβουν στη ΓΣ των μετόχων της ΕΥΔΑΠ για να μην υιοθετήσει την αυξημένη διανομή μερίσματος αλλά να προχωρήσει σε απόφαση για άμεση πρόσληψη του αναγκαίου τακτικού προσωπικού, για να ανακτήσει η ΕΥΔΑΠ τις υπηρεσίες της που έχει παραδώσει σε εργολάβους, για να σταματήσει το αίσχος των προσλήψεων μέσω εργολάβων. Ακόμα και το μισό από το προς διανομή μέρισμα να διατεθεί για προσλήψεις μπορούν να ανοίξουν άμεσα πάνω από 500 θέσεις τακτικού προσωπικού.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν επιλέξει. Εμείς; Διανομή του παραγόμενου πλούτου στον κ. Paulson και λοιπούς μετόχους για μια ανάπτυξη που δε θα έρχεται ποτέ για τους εργαζόμενους και τους ανέργους ή δημιουργία άμεσα τουλάχιστον 500 νέων θέσεων εργασίας (οι οποίες δε θα θίξουν στο ελάχιστο την οικονομική υγεία ή το τιμολόγιο της ΕΥΔΑΠ, παρά μόνο το ύψος των κερδών) και δημόσιες επενδύσεις που θα προκαλέσουν μια οικονομική και κοινωνική αναδιοργάνωση προς όφελος όλης της κοινωνίας;

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

Υ.Γ.-1: Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της ΕΥΔΑΠ και των εργαζομένων της, ΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ στήνουν σκηνικό πόλωσης και ακραίας αντιπαράθεσης. Στόχος η περιχαράκωση των «στρατοπέδων» τους εν όψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Το “δηλητήριο» που ρίχνουν με τις τελευταίες ανακοινώσεις τους στις ανοιχτές “πληγές” της εταιρικής μας πραγματικότητας, μπορεί να καταφέρει την “εξουδετέρωση” της αντίθετης άποψης και την ενίσχυση του οπαδισμού και του κομματικού πατριωτισμού, αλλά “σκοτώνει” τα μόνα αντισώματα που διαθέτουμε σαν εργαζόμενοι για να αντισταθούμε στις απειλές: την ενότητα και το αγωνιστικό μας φρόνημα.

Στο πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας αποφάσεις δεν πάρθηκαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με ευθύνη της ηγεσίας της ΑΚΕ. Ένα προσχεδιασμένο κρεσέντο “ενστάσεων επί της διαδικασίας”, διακοπών και προσωπικών επιθέσεων στόχο είχε να δηλώσει στην πράξη ότι συνδικάτο στην ΕΥΔΑΠ χωρίς την καθοριστική συμμετοχή της ΑΚΕ δεν μπορεί να υπάρχει. Είναι η αντίληψη περί δημοκρατίας που έχουν οι κήρυκες του (νέο) φιλελευθερισμού και της αριστείας.

Υ.Γ. -2 : ΑΚΕ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ αποφεύγουν να πάρουν θέση για την ανάγκη μόνιμων προσλήψεων, δεν αντιτίθενται στην μετατροπή του αναγκαίου προσωπικού της ΕΥΔΑΠ σε εργολαβικούς. Η βασική ευθύνη για την πρόσφατη “περιπέτεια” με το ύψος των αμοιβών του υπό πρόσληψη προσωπικού από τους εργολάβους (π.χ. cosmote value) βαρύνει αποκλειστικά τη Διοίκηση κι όχι βέβαια υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι προς υπογραφή συμβάσεις με τους εργολάβους προβλέπουν τις ελάχιστες αμοιβές που κατοχυρώνει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και η εργατική νομοθεσία. Οι αυξημένες αποδοχές των εργολαβικών, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στην ΟΜΕ κατά την υπογραφή της ΣΣΕ τον Ιανουάριο, μπορούν κα πρέπει να κατοχυρωθούν με πρόσθετες γραπτές δεσμεύσεις των εργολάβων. Καμμιά σύμβαση δεν πρέπει να υπογράφει χωρίς τις εγγυήσεις για τις “αυξημένες” (σε σχέση με τα ελάχιστα) αποδοχές. Σε διαφορετική περίπτωση η αυξημένη δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί μέσω των συμβάσεων, πιθανότατα θα καταλήξει στις τσέπες των εργολάβων. Δεν νομίζουμε οτι υπάρχει κάποιος που να επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη.

Υ.Γ.-3 : Για το Πολιτιστικό Κέντρο η πρόσφατη ανακοίνωση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ είχε ατυχείς αναφορές και ποσά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι η ΑΚΕ αξιοποιώντας συγκυριακή πλειοψηφία στο ΔΣ κατάφερε να ληφθεί απόφαση που δεν επέτρεψε στο ΔΣ να ζητήσει προσφορές από όλες τις εταιρείες διανομής ταινιών με σκοπό την εξασφάλιση των μεγαλύτερων δυνατών εσόδων για το σινεμά. Επιμένοντας στην αποκλειστικότητα συνεργασίας με την ίδια εταιρεία διανομής, τα όρια της οποίας, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, είναι περιορισμένα και πολύ κάτω από τις εισπρακτικές δυνατότητες του σινε Δεξαμενή οδηγούν σε απώλεια εσόδων από τον χαμηλό αριθμό εισιτηρίων. Δυστυχώς, μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, η ΑΚΕ έχει διαρρήξει την συναινετική πολιτική της τελευταίας διετίας. Προσπαθεί να επιβάλει με κάθε τρόπο προειλημμένες αποφάσεις.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ. Ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια Απριλίου 2024

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα διαδικτυακά e-εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη …