Μία στις δύο προσλήψεις με σύμβαση ελαστικών μορφών εργασίας

προσλήψεις

Ενώ η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θριαμβολογεί για την καταπολέμηση της ανεργίας, τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” αποκαλύπτουν ότι η μία στις δύο προσλήψεις στην περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 έχουν γίνει με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας.

Αν πάρουμε υπόψη μας το τραγικό γεγονός της μετανάστευσης περίπου 750.000 Ελλήνων την τελευταία δεκαετία, στη μεγάλη τους πλειονότητα νέων και σε μεγάλο ποσοστό απόφοιτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η “μεταμνημονιακή” αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται και από μια νέα “κανονικότητα”, με την τάση κυριαρχίας των ελαστικών σχέσεων εργασίας, σε βάρος των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η “Εργάνη”, το 39,20% των νέων συμβάσεων ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, το 10,96% συμβάσεις με εκ περιτροπής εργασία και το 49,84% με πλήρη απασχόληση.

Επισημαίνεται πως ένα σημαντικό μέρος και αυτών των συμβάσεων, παρόλο που είναι με πλήρες ωράριο, είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οπότε έχουν συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Το ισοζύγιο προσλήψεων/ απολύσεων ήταν θετικό κατά 105.284 θέσεις εργασίας,, αποτυπώνοντας κυρίως την αύξηση της εποχικής απασχόλησης κατά την τουριστική περίοδο. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, το ισοζύγιο αυτό είναι ελαφρώς μικρότερο κατά 3.441 θέσεις εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων εμφανίζεται στη δραστηριότητα των καταλυμάτων (48.147 παραπάνω θέσεις εργασίας) και στην εστίαση (26.581 θέσεις) και όσον αφορά στα επαγγέλματα, κατά 22.014 είναι θετικό το ισοζύγιο σε σερβιτόρους, τραπεζοκόμους και μπάρμαν και ακολουθούν οι μάγειροι (15.931 θέσεις) και οι καμαριέρες ξενοδοχείων με 10.346 θέσεις θετικό ισοζύγιο.

Παράλληλα, τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου του έτους, επιβεβαιώνουν την τεράστια κινητικότητα στην αγορά εργασίας, εξαιτίας της εξίσου μεγάλης ευελιξίας που έχει γίνει πλέον βασικό χαρακτηριστικό της.

Έτσι, το πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2019 έγιναν 1.130.113 αναγγελίες προσλήψεων και 865.054 απολύσεις. Όσον αφορά τις απολύσεις, το 56,5% (489.504 συμβάσεις) ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που επιβεβαιώνουν και την προσωρινότητα της εργασίας, αλλά και το γεγονός ότι οι εργοδότες μπορούν ελεύθερα να απολύουν εργαζόμενους, αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν στη διάθεσή τους.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Επιβεβαιώνει εμμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έμειναν αναξιοποίητα κοινοτικά κονδύλια

Επιβεβαιώνει εμμέσως ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευμα της Καθημερινής, σύμφωνα με το οποίο έμειναν αναξιοποίητα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου..