Γολγοθάς 36 μηνών με προσωρινή σύνταξη 400 ευρώ

σύνταξη

Το ασφαλιστικό ταμείο και το υπουργείο Εργασίας καθυστερούν εσκεμμένα την έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης για περίπου 1.300 συνταξιούχους

Με προσωρινή σύνταξη πείνας 400 ευρώ εδώ και 36 μήνες αναγκάζονται να ζουν περίπου 1.300 συνταξιούχοι με ευθύνη του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας.

Ο λόγος εντοπίζεται στην έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης σε νέους συνταξιούχους των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που εδώ και 36 μήνες καθυστερεί εσκεμμένα ο ΕΦΚΑ μη βγάζοντας τη σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή του Ν. 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου), η οποία θα προχωρούσε την έκδοση των οριστικών αποφάσεων. Μάλιστα ο ΕΦΚΑ, για το ίδιο θέμα, εξέδωσε δύο εγκυκλίους και στη συνέχεια τις ακύρωσε, δείγμα της διάλυσης που επικρατεί στο Υπερταμείο.

Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: ο ΕΦΚΑ στις 29/5/2019 αναρτά στο Διαδίκτυο εγκύκλιο με Αριθμ. Πρωτ. Σ60/13/653554. Στις 4/6/2019 αναρτά δεύτερη εγκύκλιο με Αριθμ. Πρωτ. Σ57/4/684058. Στις 13/6/2019 με εξαιρετικά επείγον έγγραφο με Αριθμ. Πρωτ. Σ57/7/726978 και θέμα «αναστολή εφαρμογής οδηγιών» των σχετικών εγκυκλίων τις αποσύρει. Με την αιτιολογία, δήθεν να επανεξεταστούν οι συντάξιμες αποδοχές των υπαλλήλων των εν λόγω ασφαλιστικών φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ. Επισημαίνεται ότι η μη έκδοση οριστικών αποφάσεων κύριας σύνταξης έχει ως συνέπεια τη μη έκδοση απόφασης για την καταβολή του εφάπαξ καθώς και τη μη έκδοση της επικουρικής σύνταξης.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου.

Η μήνυση αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. Εκτός από τον κ.Πετρόπουλο η μήνυση στρέφεται και κατά της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κ. Στυλιανής Βρακά, του Διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) κ. Λάμπρου Σέμπου και της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Διεύθυνση Νομοθεσίας και Συντονισμού Συντάξεων κ. Δέσποινα Ατταλιάλη.

Όπως υποστηρίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων μετά από 36 μήνες καθυστέρησης της έκδοσης των οριστικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ανακαλούν τη μια εγκύκλιο μετά την άλλη με σκοπό την μη έκδοση των συντάξεων.

Να υπενθυμίσουμε πως ο αριθμός των ασφαλισμένων που αναμένουν, την χορήγηση κύριας και επικουρικής σύνταξης αλλά και εφάπαξ παροχών προσεγγίζει τις 260.000. Ειδικότερα ο αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στον ΕΦΚΑ φτάνει τις 80.000. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται περίπου 25.000 αιτήσεις του τελευταίου τριμήνου, που δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες. Στο Δημόσιο βρίσκονται σε καθυστέρηση αιτήσεις συνταξιοδότησης 15.000 εκπαιδευτικών, 7.500 εργαζομένων σε Δήμους και νοσοκομεία, 8.000 στρατιωτικών και τουλάχιστον άλλες 15.000 από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Εξάλλου στο ΕΤΕΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του Ταμείου στις 30 Απριλίου 2019 οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα ήταν 87.504 και τα εφάπαξ 20.614.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Τεχνικά προβλήματα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τεχνικά προβλήματα παρουσιάζονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις συναλλαγές να έχουν διακοπεί. Αρχικά τα προβλήματα …