Βρετανία: Από αύριο η ψηφοφορία για τον επόμενο επικεφαλής των Τόρις και πρωθυπουργό

Από αύριο, Σάββατο, θα αρχίσει στη Βρετανία η διαδικασία ψηφοφορίας των περίπου 160.000 μελών του Συντηρητικού κόμματος, που καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στους δύο υποψήφιους, Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Χαντ, μέχρι και την εβδομάδα που τελειώνει στις 21 Ιουλίου.

Στις 22 Ιουλίου θα γίνει η καταμέτρηση των ψήφων και την επομένη αναμένεται να ανακοινωθεί ο νικητής της εκλογικής διαδικασίας. Θα είναι ο υποψήφιος που θα καταφέρει να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων των μελών του κόμματος.

Σύμφωνα με τριετή πανεπιστημιακή έρευνα που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες, γύρω από τα βασικά χαρακτηριστικά των μελών που μετέχουν στα έξι μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της χώρας, σχεδόν τα τρία τέταρτα των μελών των Συντηρητικών είναι άντρες (71%), και σχεδόν εννέα στους δέκα (το 86%) ανήκουν στη μεσαία τάξη, ενώ το 97% είναι λευκοί Βρετανοί ή λευκοί άλλης εθνικότητας. Το 44% είναι ηλικίας άνω των 65 ετών (σε σύγκριση με το 30% των άλλων μεγάλων κομμάτων) κι ένα σημαντικό ποσοστό άνω των 75 ετών. Γεωγραφικά, το 12% ζει στο Λονδίνο και το 42% στον υπόλοιπο νότο. Σχεδόν τα μισά μέλη δεν έχουν κατ' ιδίαν συναντήσεις με κάποιο στέλεχος του κόμματος επί έναν χρόνο, ενώ την τελευταία χρονιά περίπου το 83% επικοινωνούσε συχνά ή περιστασιακά με το κόμμα μέσω email.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τον δημόσιο φορέα του Συμβουλίου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ESRC) και υλοποιήθηκε από τους καθηγητές Πολιτικής, Τιμ Μπέιλ, στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, Πολ Γουέμπ, στο πανεπιστήμιο του Σάσεξ, και της διδάκτορα της Σχολής Πολιτικών και Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου Queen Mary, Μόνικα Πολέτι. Στόχος της έρευνας ήταν η απεικόνιση της σύνθεσης των κομμάτων από τα μέλη τους, συγκεντρώνοντας ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα από την πλευρά των ίδιων των μελών, όσο και από τα κόμματα στα οποία ανήκουν.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο που απομένει μέχρι το τέλος της διαδικασίας ανάδειξης του επόμενου επικεφαλής των Τόρις και πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθούν άλλες επτά προεκλογικές καμπάνιες.

Η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον περιμένει μία άνετη νίκη του με διαφορά τουλάχιστον 10 ποσοστιαίων μονάδων, αφού το φαβορί αυτής της αναμέτρησης βρίσκεται κατά πολύ μπροστά από τον αντίπαλό του στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, λέγεται ότι με εξασφαλισμένη τη νίκη του Τζόνσον, ήδη έχουν ξεκινήσει η διεργασίες επιλογής προσώπων που θα απαρτίσουν την ομάδα του με τα κορυφαία στελέχη, μεταξύ των οποίων ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, Σάζιντ Τζάβιντ, κι ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, αν και όχι απαραίτητα στις ίδιες θέσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αλέξης Γεωργούλη: Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές

«Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη συμπόρευσή μου με το Πράσινο Κίνημα για …