ΕΟΦ: Όλες οι ανακλήσεις των τελευταίων 15 ημερών - Καλλυντικά, αντικαρκινικό φάρμακο και προϊόν κατά της τριχόπτωσης

ΕΟΦ: Όλες οι ανακλήσεις των τελευταίων 15 ημερών - Καλλυντικά, αντικαρκινικό φάρμακο και προϊόν κατά της τριχόπτωσης

Ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει σε σωρεία ανακλήσεων τις τελευταίες 15 μέρες. Συγκεκριμένα, έχει αποσύρει παρτίδες με αλλεργιογόνα φάρμακα, σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης, δεκάδες καλλυντικά και άλλα.

Τα Dikaiologitika News σας παρουσιάζουν όλες τις ανακλήσεις του ΕΟΦ τις τελευταίες 10 μέρες:

Ο ΕΟΦ ανακαλεί ομοιοπαθητικό φάρμακο για αλλεργίες

Ο ΕΟΦ αποφάσισε στις 4/7 την ανάκληση όλων των παρτίδων του ομοιοπαθητικού φαρμάκου Pollinosan Hayfever tablets της εταιρείας A. Vogel, το οποίο διακινήθηκε στην ελληνική αγορά με αυτοκόλλητη ετικέτα ως συμπλήρωμα διατροφής Luffa (Pollinosan), δεδομένου ότι δεν έχει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

Η εταιρεία HEALTH CODE, ως διανομέας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες αυτού και να το αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Δείτε την απόφαση ΕΔΩ

Στοιχεία για το φάρμακο

Το Pollinosan Hayfever (Luffa Tablets) της A.Vogel αποτελεί ομοιοπαθητικό συμπλήρωμα διατροφής με βάση το βότανο Λούφα, χρησιμοποιούμενο στα πλαίσια της ομοιοπαθητικής παράδοσης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων:

της αλλεργικής ρινίτιδας

άλλες μορφές αλλεργικής ρινίτιδας.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη ή μύτη που τρέχει, κνησμώδη μύτη, αυτιά και λαιμό.

Ο ΕΟΦ ανακαλεί από την αγορά 31 καλλυντικά

Ο ΕΟΦ αποφάσισε στις 2/7 την απαγόρευση διάθεσης και διακίνησης συνολικά τριάντα ένα (31) καλλυντικών προϊόντων που περιλαμβάνονται στο συνημμένο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ και σύμφωνα με τις αναφορές-κοινοποιήσεις με αρ. αναφοράς 23, 24, 27, 28, 29, 30, 31, 33/ 2018 για λόγους ποιότητας και παρουσίασης.

Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Οι εταιρείες που πραγματοποιούν τη διακίνηση των προϊόντων στην Ελληνική Αγορά οφείλουν να επικοινωνήσουν με τους αποδέκτες των προϊόντων για την εφαρμογή της σε εύλογο χρονικό διάστημα. Συγχρόνως, πρέπει να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ, ενώ τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών θέτοντας στα υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Δείτε ΕΔΩ τον πίνακα με τα καλλυντικά που αποσύρονται.

Ο ΕΟΦ ανακαλεί ιατροτεχνολογικό προϊόν για παιδιά

Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας, 012018 (ημ. ληξ.: 2023-01) του ιατροτεχνολογικού προϊόντος «παιδικοί ουροσυλλέκτες, Pedriatric urine Collector, 100 mL». Στην ανακαλούμενη παρτίδα, μετά από εργαστηριακό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ήταν μη κανονική ως προς την στειρότητα.

Η εταιρεία Cosmomed Α.Ε. η οποία έχει πραγματοποιήσει τη διάθεση της παρτίδας του προϊόντος στην Ελληνική Αγορά οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος προκειμένου να την αποσύρει.

Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση.

Αντικαρκινικό φάρμακο

Ο ΕΟΦ αποφάσισε την ανάκληση της παρτίδας S0490218 του προϊόντος Docetaxel/Hospira Πυκνό Διάλυμα για παρασκευή διαλύματος προς έγχυση 20mg/2ml που βρίσκονται επί του παρόντος στην αγορά, λόγω αποτελεσμάτων εκτός προδιαγραφών της πρόσμιξης 10-oxo Docetaxel κατά τη διάρκεια ελέγχου σταθερότητας.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται προληπτικά στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της κατασκευάστριας εταιρείας.

Η εταιρεία ΕΝΟΡΑΣΙΣ Α.Ε., ως διανομέας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά.

Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση του ΕΟΦ.

Σημειώνεται πως η δοσεταξέλη πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε μονάδες ειδικευμένες στη χορήγηση κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας και θα πρέπει να χορηγείται μόνο υπό την επίβλεψη ιατρού ειδικευμένου στη χρήση αντικαρκινικής .

Ο ΕΟΦ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για προϊόν που διαφημίζεται με σκοπό τη θεραπεία της τριχόπτωσης σε άνδρες και γυναίκες.

Σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι το προϊόν Rogain, 5% MINOXIDIL TOPICAL AEROSOL “HAIR REGROWTH, TREATMENT REACTIVATES HAIR FOLLICLES TO STIMULATE REGROWTH”, συσκευασία τριών φιαλών σε σπρέι με περιεχόμενο 60 g/φιάλη” το οποίο διαφημίζεται διαδικτυακά με σκοπό την θεραπεία της τριχόπτωσης για άνδρες και γυναίκες, δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα από τον Ε.Ο.Φ.

Επί πλέον στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας παρασκευαστή ή και διανομέα του προϊόντος. Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επισημαίνουμε ότι η αγορά και χρήση προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ - Παρουσίαση ευρωβουλευτών: Οι 35 ψηφισμένοι, οι δύο νυν και οι πέντε «προεδρικοί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε σε εκδήλωση τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος, παρουσία του …