Χονγκ Κονγκ: Συγκρούσεις αστυνομίας- διαδηλωτών

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Χονγκ Κονγκ για να διατηρήσουν την πίεση επί της τοπικής κυβέρνησης και οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών επιτέθηκαν το βράδυ σε ομάδα διαδηλωτών, στο τέλος αυτής της συγκέντρωσης η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά από έναν αμφιλεγόμενο σιδηροδρομικό σταθμό απ' όπου αναχωρούν οι αμαξοστοιχίες υψηλής ταχύτητας για την ηπειρωτική Κίνα.

Αυτή η νέα διαδήλωση ήταν η πρώτη σημαντική μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν μασκοφόροι διαδηλωτές στο τοπικό κοινοβούλιο την 1η Ιουλίου. Συγκέντρωσε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν από τους οργανωτές, τον Βέντους Λάου Ουίνγκ-χονγκ, ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για 56.000 ανθρώπους.

Χονγκ Κονγκ: Καμπάνια ενημέρωσης των Κινέζων επισκεπτών

Αργά το βράδυ οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε διαδηλωτές στη συνοικία Μονγκόκ, στο βόρειο τμήμα της πόλης, έπειτα από μια τεταμένη αντιπαράθεση που κράτησε περίπου 20 λεπτά με μια ομάδα περίπου 300 διαδηλωτών, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νέοι και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους.

Εδώ και εβδομάδες, το Χονγκ Κόνγκ είναι βυθισμένο σε βαθιά πολιτική κρίση η οποία προκλήθηκε από ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα. Η απόρριψη του νομοσχεδίου μεταφράσθηκε σε τεράστιες ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά και σε μια σειρά βίαιων συγκρούσεων με την αστυνομία.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο ανεστάλη, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει τον θυμό, που μεταμορφώθηκε σε ένα ευρύτερο κίνημα με αίτημα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει η διάβρωση των ελευθεριών στο ημιαυτόνομο αυτό έδαφος.

Σήμερα οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στους δρόμους της Τσιμ Σα Τσουί, συνοικίας στο ηπειρωτικό τμήμα του Χονγκ Κονγκ την οποία επισκέπτονται πολλοί τουρίστες από την Κίνα, με στόχο να εξηγήσουν την κινητοποίησή τους στους κινέζους τουρίστες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πλοία, τρένα, προαστιακός, ΟΑΣΘ. Απεργία την Τετάρτη 17.4.2024

Γενική απεργία ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και συγκέντρωση την ίδια ημέρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος …