Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενζουέλας

Η Ελλάδα αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Στόχος να κηρυχθούν «ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα ήταν μία από τις λιγοστές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έως σήμερα επέμεναν στην αναγνώριση του «τσαβίστα» προέδρου Νικολάς Μαδούρο,
Είχε ωστόσο συνταχθεί με την πρωτοβουλία ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών χώρων που έχει ως στόχο την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, γραμμή που εξακολουθεί να στηρίζει η νέα κυβέρνηση.
Η οικονομία της Βενεζουέλας έχει συρρικνωθεί κατά 50% από το 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και ο υπερπληθωρισμός ευτελίζει το εισόδημα των νοικοκυριών.
Η άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Νοτίου Αμερικής, που διαθέτει τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο, αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη ανάγκης.
Περισσότερα από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε έκθεση που αφηγείται πως οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Μαδούρο δολοφόνησαν περισσότερους από 6.800 ανθρώπους το 2018 και έως τα τέλη του φετινού Μαΐου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ …