Η Ρωσία επιχειρεί το μεγαλύτερο επιστημονικό άλμα μετά την πτώση της ΕΣΣΔ

Πηγή: Roscosmos

Με επιτυχία στέφθηκε η εκτόξευση του υπερσύγχρονου τηλεσκοπίου Spektr-RG, που αποτελεί την σημαντικότερη διαστημική αποστολή της Ρωσίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το Spektr-RG, που κατασκευάστηκε με την βοήθεια γερμανών επιστημόνων, θα έχει αποστολή να ανιχνεύει ακτίνες Χ και εκτιμάται πως μπορεί να συλλέξει πολύτιμα στοιχεία για την δομή και την εξέλιξη του σύμπαντος.
Η ρωσική υπηρεσία διαστήματος Roscosmos εκτιμά πως το τηλεσκόπιο μπορεί να εντοπίσει τρία εκατομμύρια υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια και γαλαξίες και ουράνια σώματα άγνωστης φύσεως.
Το Spektr-RG θα είναι «ειδικός» στον εντοπισμό μαύρων τρυπών καθώς όταν ύλη υπερθερμαίνεται και καταστρέφεται μέσα τους παράγει ακτίνες Χ.
Όλα αυτά τα δεδομένα μπορεί να αποδειχτούν πολύτιμα ώστε να καταλάβουμε τον ρόλο της σκοτεινής ενέργειας στο σύμπαν και πώς εμφανίστηκαν ή αναπτύχθηκαν οι μαύρες τρύπες. Η σκοτεινή ενέργεια είναι ένας από τους πιθανούς υπαίτιους στην εξάπλωση του σύμπαντος, η οποία εκτυλίσσεται ταχύτερα από ό,τι αρχικά υπολογίζαμε, σύμφωνα με νεότερες μετρήσεις.
Έως σήμερα γνωρίζουμε ελάχιστα για την σκοτεινή ενέργεια και την σκοτεινή ύλη, παρά το γεγονός ότι πιστεύουμε πως υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγεθος των «φωτεινών» ομολόγων τους.
Μετά την επιτυχή εκτόξευσή του από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ το Spektr-RG άρχισε το ταξίδι του προς το σημείο L2 Lagrange, που θα είναι η βάση του, σε απόσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την Γη.
Το L2 προσφέρεται διότι επιτρέπει σε αντικείμενα να διατηρούν την θέση τους σε σχέση με τον Ήλιο και άλλους πλανήτες, και το τηλεσκόπιο δεν θα επηρεάζεται από απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη - Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δίκαιου

Συνυποβάλλαμε την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση γιατί έχουμε ως θέση αρχής τη συνεργασία των …