H κουλτούρα οπλοκατοχής των ΗΠΑ σε πέντε γραφήματα

Σε λιγότερο από ένα 24ωρο οι ΗΠΑ βίωσαν δύο ένοπλες επιθέσεις με πολλά θύματα, που επαναφέρουν στο προσκήνιο το ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής. Το BBC παρουσιάζει σε πέντε γραφήματα την κουλτούρα των όπλων, που κυριαρχεί στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ποια είναι η στάση των πολιτών;

Οι νέοι ηλικίας 18- 29 ετών είναι εκείνοι, που υποστηρίζουν περισσότερο την ανάγκη για έλεγχο των όπλων, πιστεύοντας ότι υπερισχύει του δικαιώματος της οπλοκατοχής. Αυτό τουλάχιστον έδειξε έρευνα του Pew, που είχε διενεργηθεί το 2016 ύστερα από επίθεση σε κλαμπ στο Ορλάντο. Ωστόσο στο γενικό πληθυσμό έχουμε ελαφρά κάμψη της στήριξης των περιορισμών στην οπλοκατοχή από το 2000 και έπειτα.

Πόσοι έχουν στην κατοχή τους όπλα;

Περίπου το 40% των Αμερικανών δηλώνουν ότι υπάρχει όπλο στο σπίτι τους. Σύμφωνα με το Pew περισσότερο από το 1/3 των πολιτών ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν στην κατοχή τους όπλο, ενώ στους νέους άνω των 21 ετών το ποσοστό είναι 28%. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα μεταξύ των λευκών ανδρών. Περίπου 390 εκατομμύρια Αμερικανοί υπολογίζεται ότι έχουν στην κατοχή τους πιστόλι ή άλλο πυροβόλο όπλο. Η δράση του πανίσχυρου λόμπι έχει συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό.

Η σύγκριση με τις άλλες χώρες

Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών με πυροβόλο όπλο είναι ο υψηλότερος στον ανεπτυγμένο κόσμο. Εάν εξαιρεθεί το 13% των ανθρωποκτονιών για τις οποίες το FBI δεν έχει εξακριβώσει το φονικό όπλο, το ποσοστό ανέρχεται στο 73%. Το ποσοστό της οπλοκατοχής είναι επίσης ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως. Στην Ευρώπη τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής καταγράφονται σε Ελβετία και Φινλανδία.

Οι θάνατοι από πυροβολισμούς

Σχεδόν 100 περιστατικά μαζικών ανθρωποκτονιών (περιστατικά με τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς), στα οποία ένας ή περισσότεροι δράστες άνοιξαν πυρ αδιακρίτως, έχουν λάβει χώρα στις ΗΠΑ από το 1982. Δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά εγκλήματα, όπως ένοπλες ληστείες ή βία συμμοριών. Αρκετά υψηλός είναι και ο αριθμός αυτοκτονιών με πιστόλι.

Πόσο στοιχίζει ένα όπλο;

Όσοι ζουν σε χώρες, όπου η οπλοκατοχή δεν είναι διαδεδομένη, θα εκπλαγούν μάλλον να μάθουν ότι πρόκειται για μία σχετικά φθηνή αγορά. Σε αρκετές περισσότερες ένα όπλο είναι φθηνότερο από ένα λαπτοπ.

Πηγή: BBC


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σε δημόσια διαβούλευση ο «μεγάλος αδελφός» στις μεταφορές

Το προσχέδιο διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες - Για την ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης των αγαθών …