Κατά 27% «εκτοξεύτηκε» η αύξηση του ελλείμματος στις ΗΠΑ

AP Photo/Alex Brandon

Όλο και πιο βαθιά στο «κόκκινο» βρέθηκε τον Ιούλιο ο προϋπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς οι κοινωνικές και αμυντικές δαπάνες διόγκωσαν περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Το σωρευτικό έλλειμμα από την έναρξη του οικονομικού έτους, που στις ΗΠΑ αρχίζει τον Οκτώβριο, ανήλθε στα 866,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Τα έξοδα για εθνική άμυνα ανήλθαν σε 568 δισεκ. το δεκάμηνο μεταξύ Οκτωβρίου και Ιουλίου, ενώ η κορυφαία δαπάνη έγινε για το ασφαλιστικό, 868 δισεκ. δολάρια.
Η δημοσιονομική κατάσταση τις μεγαλύτερης οικονομίας στον πλανήτη έχει επιδεινωθεί κατά την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, εν πολλοίς λόγω των δημογραφικών εξελίξεων που σημαίνουν ότι όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι βασίζονται σε ομοσπονδιακά προγράμματα περίθαλψης όπως το Medicare, που κόστισε 540 δισεκ. στο δεκάμηνο.
Ο κ. Τραμπ επέτεινε το κενό με τις φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις που νομοθέτησε.
Η διεύρυνση του ελλείμματος έρχεται σε μία ιδιαίτερη συγκυρία, όπου μαίνεται ένας επί το πλείστον ακαδημαϊκός διάλογος για το κατά πόσον η Ουάσιγκτον πρέπει να ακολουθήσει την παραδοσιακή σοφία της δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν δικό τους νόμισμα και τα επιτόκια δανεισμού είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, υπάρχουν φωνές για υψηλά ελλείμματα για την χρηματοδότηση γενναίων πολιτικών πρωτοβουλιών, με έμφαση τις υποδομές, την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κ. Χατζηδάκης σε CNBC και Bloomberg για την ελληνική οικονομία

Συνεντεύξεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  στο Bloomberg και το CNBC Συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά …