Η ρομποτική ουρά που βοηθάει την ισορροπία στους ανθρώπους

Πηγή: Keio University Graduate School of Media Design

Εκατομμύρια χρόνια αφότου οι πρόγονοι του ανθρώπου εξελίχτηκαν ώστε να χάσουν την ουρά τους, αυτή επιστρέφει με μορφή ρομπότ. Ιάπωνες ερευνητές -μετά τα μηχανικά χέρια και πόδια- δημιούργησαν την πρώτη ρομποτική ουρά που βοηθά τους ηλικιωμένους να διατηρούν την ισορροπία τους και να μένουν όρθιοι αποφεύγοντας τις πτώσεις - ένα πρόβλημα συχνό και δυνητικά επικίνδυνο στην τρίτη ηλικία.
Η γκρίζα ουρά που λέγεται Arque και προσαρμόζεται στη μέση, έχει μήκος ένα μέτρο περίπου και μιμείται την ουρά ζώων όπως η τσίτα, που τη χρησιμοποιούν για να διατηρούν την ισορροπία τους, όταν τρέχουν γρήγορα ή σκαρφαλώνουν. Η ουρά χρησιμοποιεί τέσσερις τεχνητούς μυς και συμπιεσμένο αέρα, που της επιτρέπουν να κινείται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, προτού βγει στην αγορά.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιο προβλέπουν ότι, πέρα από τους ηλικιωμένους, η ρομποτική ουρά μπορεί να βρει και βιομηχανικές εφαρμογές, π.χ. για εργάτες αποθηκών που πρέπει να μεταφέρουν βαριά αντικείμενα.
«Η ουρά κρατά την ισορροπία κινούμενη σαν εκκρεμές. Όταν ο άνθρωπος γέρνει το σώμα προς τη μια μεριά, η ουρά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο ερευνητής Γιουνίτσι Ναμπεσίμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. «Νομίζω ότι θα ήταν ωραίο να ενσωματώναμε την προσθετική ουρά στην καθημερινή ζωή, όταν κάποιος χρειάζεται λίγη παραπάνω βοήθεια για να ισορροπήσει», πρόσθεσε.
Βέβαια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρεθούν πολλοί πρόθυμοι να κυκλοφορούν στο δρόμο με μια τεχνητή ουρά…


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΝΤ για Ελλάδα για δημόσιο χρέος και πρωτογενές πλεόνασμα

Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διατηρηθεί στο 2,1% του ΑΕΠ έως το 2029 - Στο σύνολο …