Η αμερικανική πρεσβεία «δείχνει» παράταση της θητείας Πάιατ ως το 2020

Την παράταση της θητείας του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιτ προαναγγέλλει εμμέσως η πρεσβεία.
Στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η αμερικανική αποστολή ανήρτησε σύνδεσμο με είδηση ότι ο διπλωμάτης θα παραμείνει στην χώρα μας τουλάχιστον έως το 2020.
Κανονικά η θητεία του θα έληγε φέτος, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνήθως μεταθέτει τους πρεσβευτές ανά τριετία.
Η συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τον κ. Πάιατ θεωρείται ιδιαίτερα καλή. Η θητεία του έχει συνδεθεί με περίοδο αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τάση που συνεχίζεται μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Νέα Δημοκρατία.
Πέρυσι τον Δεκέμβριο εγκαινιάστηκε στην Ουάσιγκτον ο διμερής Στρατηγικός Διάλογος, ο οποίος θα συνεχιστεί το φθινόπωρο στην Αθήνα, πιθανώς παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει το τριμερές σχήμα που έχει προωθήσει η Αθήνα σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο, την στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τουρκία διέρχονται κρίση.
Κύριος παράγοντας πίσω από το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι η προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, που θα μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου

Στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με …