Spiegel: Η κυβέρνηση Μέρκελ έτοιμη να σπάσει το δόγμα Σόιμπλε

AP Photo/Martin Meissner

Η κυβέρνηση της Γερμανίας θα ήταν διατεθειμένη να εγκαταλείψει την προσήλωσή της σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να αυξήσει το χρέος ώστε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ύφεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel».
Το δεύτερο τρίμηνο του έτους η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, εγείροντας φόβους ότι η «ατμομηχανή» της ευρωζώνης βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης καθώς οι εμπορικές αντιπαραθέσεις πλήττουν την εξαγωγική βιομηχανία της.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη πως δεν διαβλέπει ανάγκη δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας, αν και επανέλαβε την δέσμευση για μεγάλες δημόσιες επενδύσεις.
Η Γερμανία πετυχαίνει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που οδηγούν σε πλεονάσματα από το 2014, πολιτική που αποτελούσε άξονα της νοοτροπίας του τότε υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε. Η δέσμευση για αποφυγή ελλείμματος περιελήφθη στο κυβερνητικό πρόγραμμα του συνασπισμού δεξιάς - κεντροαριστεράς που βρίσκεται στην εξουσία και ο διάδοχός του Όλαφ Σολτς έχει διατηρήσει την γραμμή του προκατόχου του.
Ωστόσο, η εμμονή με την δημοσιονομική πειθαρχία έχει επικριθεί έντονα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εσχάτως από επιφανείς γερμανούς οικονομολόγους, ειδικά με δεδομένο ότι ο δανεισμός είναι εξαιρετικά φθηνός αυτή την στιγμή χάρη στην συμπίεση των επιτοκίων που προκαλεί στην αγορά η προοπτική νέας ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.
Πολλά γερμανικά ομόλογα έχουν αρνητικά επιτόκια στην δευτερογενή αγορά, που σημαίνει πως οι επενδυτές εν τέλει θα πληρώσουν το Βερολίνο για να του δανείσουν χρήματα.
Η πιο αιφνιδιαστική κριτική στο δόγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ασκήθηκε από την ομοσπονδία βιομηχανιών της Γερμανίας (BDI), που παραδοσιακά είναι υπέρμαχος της δημοσιονομικής ορθοδοξίας.
«Μπροστά μας βρίσκονται κάποιοι γκρίζοι μήνες που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χρόνια εάν δεν υπάρξει δυναμική πολιτική απάντηση», δήλωσε την Τετάρτη ο Γιόακιμ Λανγκ, διευθυντής της BDI.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Ικανοποίηση από τις προκριματικές εκλογές

Κομματικές πηγές ανέφεραν χθες το βράδυ πως η συμμετοχή ξεπέρασε τον πήχη των 50.000 που …