Το Μυστικό Εργαστήρι του Νίκου Στεφάνου στην Ύδρα

Το Σάββατο 24 Αυγούστου εγκαινιάζεται, τελικά, στην Ύδρα η αναδρομική έκθεση με έργα του Νίκου Στεφάνου.

Έργα του θα φιλοξενούνται στον χώρο του πρώην Hydra Workshop, ενώ κάποια έχουν ήδη στηθεί και στο λιμάνι του νησιού, όπως τρεις, μεγάλης κλίμακας, κατασκευές του. Το αφιέρωμα -που περιλαμβάνει εν συνόλω περίπου 40 ζωγραφικά έργα, ισάριθμες μακέτες σκηνογραφιών, ένα μεγάλο σύνολο κατασκευών, παιχνιδιών και μικρών γλυπτών- διοργανώνεται από την κοινωφελή επιχείρηση του δήμου Ύδρας, με τη φροντίδα και την επιμέλεια του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα, φίλου του καλλιτέχνη.

Η έκθεση έχει τίτλο «Τα Παιχνίδια της Ζωής μας. Το Μυστικό Εργαστήρι του Νίκου Στεφάνου», καθώς θα περιέχει πολλά από τα ζωγραφικά του σύνεργα, μεταφέροντας στην Ύδρα ένα τμήμα του ατελιέ του από την Αθήνα, και θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Τα έργα του Στεφάνου, όπως σημειώνεται, προήλθαν από ιδιωτικές συλλογές, με το παλαιότερο να έχει γίνει τη δεκαετία του 1950. Μέσα σε αυτές τις σχεδόν επτά δεκαετίες μέχρι σήμερα, ο ζωγράφος και σκηνογράφος κατάφερε να ισορροπήσει ανάμεσα στον μύθο και τον ρεαλισμό. Παράλληλα, δεν έχασε ποτέ την παιδική χαρά της χειροτεχνικής κατασκευής, τη διάθεση να μοιραστεί τα «παιχνίδια» που φτιάχνει.

Οι επισκέπτες της Ύδρας θα δουν σε ένα σημείο του λιμανιού το ομοίωμα του πρωτοπόρου ανεμοπλάνου-υδροπλάνου με το οποίο ο Δημήτριος Καμπέρος, το 1912, πέταξε από το Νέο Φάληρο και προσγειώθηκε στη θέση Μανδράκι της Ύδρας. Λίγο μακρύτερα, θα βρίσκεται το σύμπλεγμα δυο «Αρχαίων Πύργων», γνώριμου στοιχείου των ζωγραφικών έργων του καλλιτέχνη, με επισκέψιμο εσωτερικό χώρο που επιφυλάσσει εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Στον μικρό εξώστη στην άκρη της προβλήτας του λιμανιού, θα «αγκυροβολήσει» το «Ποστάλι», ξύλινη επιχρωματισμένη κατασκευή του ζωγράφου, που αναπαριστά το πρώτο μικρό φορτηγό και επιβατηγό ατμόπλοιο στην ιστορία.

Αυτές οι τρεις κατασκευές είναι περίπου 9 μέτρων η καθεμιά, από υλικά όπως κόντρα πλακέ, πανί, χαλκοσωλήνες και επιζωγραφισμένο χαρτί του μέτρου. Το «Ποστάλι» έχει ήδη δωρηθεί στον δήμο Ύδρας από τον Αλέξη Βερούκα -ο οποίος εκτός από ζωγράφος είναι και συλλέκτης, όπως θα γίνει και με το ανεμοπλάνο, που θα τοποθετηθεί σε δημοτικό παιδότοπο του νησιού.

naftemporiki.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μέση Ανατολή: Έκτακτη σύνοδος των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. την Τρίτη

Την συγκάλεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας …