Στις Βρυξέλλες ο Τζόνσον για συμφωνία με την Ε.Ε.

Τη δέσμευσή του ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα φέρει την πολυπόθητη βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χθες από τη Σκωτία, τονίζοντας παράλληλα πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Έπειτα από μία δύσκολη εβδομάδα, κατά την οποία έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, απέπεμψε 21 αντάρτες βουλευτές του, αναγκάστηκε να δεχτεί ακόμη και την παραίτηση του αδελφού του Τζο για το «εθνικό συμφέρον» και υπέστη τουλάχιστον τρεις ήττες στο κοινοβούλιο, ο Τζόνσον ταξίδεψε χθες στη Σκωτία.

«Θα πάω στις Βρυξέλλες, θα πετύχω μια συμφωνία και θα σιγουρευτώ ότι θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου, αυτό πρέπει να κάνουμε» δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σκωτία.

Ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν καταφέρει να το πετύχει αυτό, δήλωσε: «Αυτή δεν είναι μια υπόθεση που είμαι διατεθειμένος να σκεφθώ».

Χθες η Βουλή των Λόρδων ενέκρινε οριστικά, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία, το νομοσχέδιο με το οποίο αποκλείεται η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, προσθέτοντας μία ακόμα ήττα στο ενεργητικό του πρωθυπουργού της χώρας Μπόρις Τζόνσον. Το νομοσχέδιο αναμένεται να υπογραφεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ τη Δευτέρα και αυτομάτως καθίσταται σε νόμο. Η Βουλή των Κοινοτήτων είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο αυτό την Τετάρτη, μολονότι ο πρωθυπουργός υποστήριζε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει «χρόνια αβεβαιότητας και καθυστερήσεων», επειδή τον υποχρεώνει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μία νέα αναβολή του Brexit.

Ο Τζόνσον επιμένει ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου ώστε να αποφασίσει ο λαός ποιον θέλει να στείλει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ε.Ε., που είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 του ίδιου μήνα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν απορρίψει την πρόταση αυτή, η οποία για να εγκριθεί πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των 650 μελών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι Εργατικοί δήλωναν αρχικά ότι θα στηρίξουν την πρόταση για εκλογές εφόσον γίνει νόμος η πρόταση για την αποτροπή του Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, όμως τώρα λένε ότι θέλουν να εξασφαλιστεί πρώτα η αναβολή του «διαζυγίου».

Στο μεταξύ ανάσα για τον Βρετανό πρωθυπουργό αποτελεί η απόρριψη πρωτοδίκως της προσφυγής ενάντια στην απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου έως το παρά ένα του Brexit. Η απόφαση ωστόσο που ανακοινώθηκε χθες δίνει τη δυνατότητα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αντίστοιχη προσφυγή απορρίφθηκε αυτήν την εβδομάδα και από δικαστήριο της Σκωτίας, όπου ο Μπόρις Τζόνσον κλείνει μία ταπεινωτική για τον ίδιο και το Συντηρητικό Κόμμα εβδομάδα.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, λίγο πριν δηλαδή από τις 31 Οκτωβρίου, οπότε η χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος του Βρετανού πρωθυπουργού, όπως κατήγγειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ήταν να περιορίσει τη δυνατότητά τους να αποτρέψουν το no deal Brexit, το οποίο μεθοδεύει, στον βωμό του Brexit πάση θυσία στα τέλη Οκτωβρίου.

Νέος σύμβουλος

Στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει την πληγωμένη βάναυσα εικόνα του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον Τίμοθι Μοντγκόμερι ως νέο σύμβουλο για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς ακτιβιστές του Συντηρητικού Κόμματος, σχολιαστή και αρθρογράφο, ιδρυτή της ιστοσελίδας ConservativeHome το 2005, που θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στη βάση των μελών του κόμματος.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Αύριο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φθάσει στα …