ΟΑΕΔ: Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας διεκδικούν τις θέσεις εργασίας τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα

ΟΑΕΔ: Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας διεκδικούν τις θέσεις εργασίας τους και τα εργασιακά τους δικαιώματα

ΟΑΕΔ: Την παραμονή τους στις θέσεις εργασίας που έχουν μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας διεκδικούν οι εργαζόμενοι, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζονται εργασιακά τους δικαιώματα.

Η Επιτροπή Εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας Κυκλάδων καταγγέλλει οτι το μόνιμο προσωπικό των δήμων και όλων των δομών στο ευρύ δημόσιο, σταδιακά και μεθοδικά, μειώνεται και αντικαθίσταται από συμβασιούχους και εργαζομένους μέσω προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας.

Ενώ οι εργαζόμενοι των κοινωφελών προγραμμάτων καλύπτουν πάγιες ανάγκες, αντιμετωπίζονται ως ωφελούμενοι για να καταπατώνται τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα.

Όπως τονίζουν, δεν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το Ενιαίο Μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο, παρότι παρέχεται η ίδια εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται συνεχώς και αφορά το σύνολο των εργαζομένων.

Σημειώνοντας οτι "έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και συμβασιούχοι, για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τήρηση ωραρίου, δουλειά στην ειδικότητα, πληρωμή στην ώρα της, διασφάλιση και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας".

Όπως σημειώνουν οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», μαζί με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση να βελτιώσει κάποιους από τους όρους εργασίας (ασφαλιστική κάλυψη, άδειες, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας), όπως και την 4μηνη παράταση που δόθηκε , χωρίς όμως να αποκαταστήσει τις μισθολογικές και εργασιακές αδικίες.
Τώρα όπως υπογραμμίζουν "πάλι μας πετούν στον δρόμο της ανεργίας. Πολλοί συνάδελφοι δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας. Είναι πάγια τακτική να μας ανακυκλώνουν, από την ανεργία στα κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ και πάλι πίσω. Η όποια εμπειρία έχει αποκτηθεί από τους εργαζόμενους πάει χαμένη και μέχρι να γίνουν οι νέες προσλήψεις και να προλάβουν οι καινούργιοι εργαζόμενοι να εκπαιδευτούν, οι υπηρεσίες μένουν με τεράστια κενά!".

Παράλληλα δηλώνουν οτι με τις απολύσεις των εργαζομένων θα φανούν για άλλη μια φορά οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό κάτι που πρώτα από όλα βιώνουν οι πολίτες και οι λαϊκές οικογένειες που εξυπηρετούνται από το δήμο και τις άλλες υπηρεσίες.

Διεκδικούν:
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες των υπηρεσιών των ΟΤΑ. Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

• Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ το μήνα. Εναρμόνιση των συμβάσεων μας με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ΟΤΑ.

• Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία.

• Συνταξιοδοτική αναγνώριση της ανεργίας.

• Καταβολή επιδομάτων – οικογενειακού, τριετιών. Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες.

• Εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

• Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που εμποδίζει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πώς να μειώσετε το φόρο εισοδήματος

Η μη ορθή συμπλήρωση των κωδικών θα φέρει μπελάδες και «φουσκωμένο» φόρο του Χρυσόστομου Τσούφη …