Ρώσος πρέσβης: Η Ελλάδα κινδυνεύει να έχει τη μοίρα των Κούρδων της Συρίας

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει την ίδια τύχη με τους Κούρδους της Συρίας, που τους «άδειασαν» οι ΗΠΑ, παρά την προηγούμενη στενή συμμαχία τους, έκανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Tass», από τη Ρόδο όπου βρέθηκε για τη συμμετοχή σε διεθνές φόρουμ.

Ο διπλωμάτης ανέφερε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τους Κούρδους της Συρίας πως οι Αμερικανοί θα τους «αδειάσουν» και πρόσθεσε: «Και εδώ, στη Ρόδο μπορώ να προειδοποιήσω προσωπικά τους Έλληνες γι' αυτό, να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα», εξαιτίας της συμμετοχής της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.

Στο ίδιο πνεύμα, χαρακτήρισε «λάθος» την υπογραφή από την Ελλάδα της ανανεωμένης στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «θα πρέπει να ερωτηθεί η ελληνική πλευρά για τους λόγους που το έκανε». Εκτίμησε πάντως ότι η απόφαση πάρθηκε «εν μέσω εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, ωστόσο αυτό εξακολουθεί να μην κάνει τη συγκεκριμένη απόφαση συνετή για το μέλλον». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Βλ. Τσίζοφ σημείωσε ότι η θέση της Ρωσίας και της ΕΕ συμπίπτουν σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη βορειοανατολική Συρία μέσω διαλόγου, αλλά «η ΕΕ δεν συμπεριλαμβάνει την κυβέρνηση της Δαμασκού στις διαπραγματεύσεις, ενώ εμείς φυσικά την συμπεριλαμβάνουμε». Επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της Ρωσίας να μεσολαβήσει μεταξύ Άγκυρας και Κούρδων και μεταξύ Κούρδων και Δαμασκού.

Στη συνέντευξη έγινε αναφορά και στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με τον Ρώσο διπλωμάτη να «μπαίνει σφήνα», λέγοντας ότι «οι χώρες της ΕΕ θα έπρεπε να υποστηρίξουν τη Λευκωσία. Και τι θα συμβεί τώρα - θα δούμε».

Υποστήριξε τέλος ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για τα Πυρηνικά «δεν στρέφεται μόνο εναντίον μας, αλλά και κατά της Κίνας» και ότι η Ρωσία έχει ήδη αποστείλει στην ΕΕ την πρόταση να εισαγάγουν μορατόριουμ στην ανάπτυξη πυραύλων μέσης και μικρότερης εμβέλειας (INF), περιμένοντας την απάντηση.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για την διάσωση της ΛΑΡΚΟ

Μεγάλο συλλαλητήριο για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο …