Πέτσας: Η αξιωματική αντιπολίτευση έπαιξε, αλλά δεν της έκατσε το τζόκερ

«Ο πρωθυπουργός απέδειξε ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις που την αφορούν, ως ισότιμο μέλος της Ένωσης, με ξεκάθαρες θέσεις και αυτοπεποίθηση. Θέτει ευθέως ζητήματα αιχμής, καταθέτει προτάσεις και επισημαίνει τις υποχρεώσεις της Ε.Ε., στη βάση των κοινών αρχών» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.

Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Συμβουλίου για τη Συρία, που υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης και έκκληση για οριστική κατάπαυση του πυρός, αλλά και τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τον πρωθυπουργό να κατάφερνει «να ενσωματωθούν, στο κείμενο των συμπερασμάτων, οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας». Εξάλλου, «υπήρξε επικύρωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, όπου προσδιορίστηκε, με μεγαλύτερη σαφήνεια, το πλαίσιο των κυρώσεων για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός των χωρικών υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Για το μεταναστευτικό-προσφυγικό είπε ο κ. Πέτσας ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε επιτακτικά την ανάγκη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει, έμπρακτα, τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιέσεις μεταναστευτικών - προσφυγικών ροών. «Επισήμανε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, εξηγώντας ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση της Ε.Ε. για υποστήριξη και αλληλεγγύη. Υπογράμμισε -και είναι θετικό που συμφώνησε και η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία φον ντερ Λάιεν ότι πρέπει να θέσουμε, ως πρώτη προτεραιότητα, την αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και την ανάγκη λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου» είπε ο κ. Πέτσας και «επανέλαβε ότι η πολιτική ορισμένων χωρών, που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε επιμερισμό του προβλήματος είναι απαράδεκτη».

Επίσης ο πρωθυπουργός, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου Β, για την περίπτωση που ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με ροές, οι οποίες δεν είναι διαχειρίσιμες και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους οικονομικούς μετανάστες, που δεν δικαιούνται άσυλο, ότι εάν δώσουν τα λεφτά τους σε διακινητές - ελπίζοντας πως θα περάσουν μόνιμα στην Ευρώπη- στο τέλος θα τα χάσουν, διότι, ακόμα και εάν έρθουν στην Ελλάδα, εφόσον δεν δικαιούνται άσυλο, θα γυρίσουν πίσω στην Τουρκία.

Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας για το νομοσχέδιο που αφορά στη δυνατότητα των εκτός της χώρας εκλογέων να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, είπε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη και επανέλαβε ότι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση, είναι ο σεβασμός της συνταγματικής αρχής για την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων, όπου και αν διαμένουν.

Για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα στη Θεσσαλονίκη ανακοινώσε ότι στις 15:00, θα έχει σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου θα συζητηθούν όλα τα έργα υποδομών αλλά και όλα τα θέματα που απασχολούν τη Βόρεια Ελλάδα, όπως το ζήτημα του ΟΑΣΘ. Αμέσως μετά, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Mπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Ο Στ. Πέτσας για ευρωπαϊκή προοπτική Δυτικών Βαλκανίων, Τζόκερ και Novartis

Στη συμφωνία των Πρεσπών και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε ερώτηση εάν το «όχι» των Γάλλων στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής δυσκολεύει το «erga omnes» που προβλέπει η συμφωνία και κατά πόσο αυτή η εξέλιξη επηρεάζει τα ελληνικά συμφέροντα, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Εμείς είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανιών. Βάλαμε την υπογραφή μας σε μια συμφωνία, η τήρηση της οποίας εξαρτάται από τη βούληση άλλων. Αυτή η πτυχή αποδεικνύει γιατί αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια, όπως έχουμε πει εξ αρχής».

Για το θέμα που προέκυψε τις τελευταίες ημέρες με τις συλλήψεις ανηλίκων, κατά την προβολή κινηματογραφικής ταινίας και στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η προηγούμενη κυβέρνηση επένδυσε σε ένα προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν υπάρχει, νεοφιλελεύθερο, αναχρονιστικό, ακροδεξιό. Αυτό κατέρρευσε το βράδυ της 7ης Ιουλίου, όταν οι πολίτες έδωσαν εντολή διακυβέρνησης στη ΝΔ με πολύ ισχυρό ποσοστό 40%. Αυτό που βλέπουμε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επενδύει στο ίδιο προφίλ, θα έχει την ίδια κατάληξη. Έπαιξε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν της έκατσε το τζόκερ. Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Αν ο νόμος που φέρει και την υπογραφή του κ. Ραγκούση πρέπει να επανεξεταστεί, είναι κάτι που θα αποφασιστεί από τη Βουλή».

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το θέμα του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ. «Είδαμε πρωτόγνωρη ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας και συγκεντρώθηκε ένα ικανοποιητικό χρηματικό ποσό. Εμείς, από την πλευρά της κυβέρνησης, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για τη μείωση του κόστους, για να εξασφαλιστεί επιπλέον ποσό, καθώς και η μετακίνηση του μικρού και της οικογένειάς του. Ο ίδιος ο πατέρας του παιδιού δήλωσε ότι κατανοεί την απόφαση του Υγειονομικού Συμβουλίου. Εμείς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είμαστε πάντα αρωγοί», απάντησε.

Σε άλλη ερώτηση για την υπόθεση της Novartis και όσα είπε χθες σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ότι συνομιλούσε και με στελέχη της ΝΔ ως υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν κάνει κανένα σχόλιο. «Η συζήτηση γίνεται στο επίπεδο της Βουλής. Θα δούμε τι είπε και πως θα τα αξιολογήσει η αρμόδια επιτροπή», επισήμανε.

Σε ότι αφορά θέση του προέδρου της ΟΛΜΕ για κατάργηση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης υπέρ της ενίσχυσης των πρότυπων και πειραματικών σχολείων είναι πάγια και γνωστή.

Επίσης, σχετικά με το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για το τι έγινε το α' εξάμηνο του 2015, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει ανοικτές όλες τις επιλογές και συμπλήρωσε: «Θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία. Το νέο στοιχείο την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η δήλωση του κ. Τσίπρα ότι θα γράψει βιβλίο με διευθύνσεις και ονόματα. Το περιμένουμε».

Πηγή: skai.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα Αριστερά: Προκλητικός, υποκριτής, κυνικός ο κ. Καραμανλής

Το σχόλιό της για την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην Βουλή "Προκλητικός, υποκριτής και κυνικός", αναφέρει …