Παγκόσμια προσπάθεια αποκατάστασης για τους ανθρωπόμορφους ταύρους των Ασσυρίων

Η Μοσούλη, με τη συνδρομή ειδικών από όλον τον κόσμο, θα αποκτήσει ξανά δύο ανθρωπόμορφα λαμασού, παρόμοια με αυτά που κατέστρεψαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Το εγχείρημα υλοποιήθηκε με τη συνδρομή του Εθνικού Μουσείο Αρχαιοτήτων της Ολλανδίας, τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και του Ιράκ και τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Πρίνστον.

Δύο τεράστια ασσυριακά ανθρωπόμορφα γλυπτά, γνωστά ως λαμασού, ηλικίας χιλιάδων ετών, ήταν ανάμεσα στους θησαυρούς που καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές στην Μοσούλη του Ιράκ, καθώς τα χαρακτήρισαν ως «έργα του διαβόλου». Ωστόσο, χάρη σε ένα κοινό εγχείρημα Βρετανών και Ισπανών ειδικών, ακριβή αντίγραφα παρόμοιων λαμασού, που υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο, θα τοποθετηθούν ξανά στη Μοσούλη, η οποία απελευθερώθηκε από το Ισλαμικό Κράτος το 2017.

Τα γλυπτά, ύψους πέντε μέτρων, αρχικά διακοσμούσαν την αίθουσα του θρόνου του βασιλιά Ασσουρνασιρπάλ Β΄ στην αρχαία πόλη Νιμρούντ. Ο Ασσουρνασιρπάλ Β΄ ήταν Βασιλιάς της Ασσυρίας από το 883 π.Χ. ως το 859 π.Χ. Περίπου 2.000 χρόνια μετά την παρακμή τη Ασσυριακής αυτοκρατορίας, ένας Βρετανός εξερευνητής ανακάλυψε τα λαμασού και μετέφερε δύο από αυτά στο Βρετανικό Μουσείο. Μία ομάδα του Factum Foundation, ενός ισπανικού Οργανισμού που αποκαθιστά έργα τέχνης, δημιούργησε αντίγραφα των λαμασού που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και πέταξε στο Ιράκ με ισπανικό πολεμικό αεροσκάφος.

Τα λαμασού θα εγκατασταθούν στο Πανεπιστήμιο της Μοσούλης. «Το ζήτημα ήταν να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία του 21ου αιώνα, ώστε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκάλεσε ο πόλεμος», ανέφερε ο Adam Lowe, εκ μέρους του Factum Foundation.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Στις 1.434,03 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,96%

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 48,69 εκατ. ευρώ Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των …