Αυτή είναι η πρόταση της διακομματικής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

της Ναντίν Χαρδαλιά

Την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος, στην οποία ενσωματώνονται οι οριστικές συναινετικές αποφάσεις της διακομματικής επιτροπής στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, κατέθεσε η κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Το σχετικό κείμενο προβλέπει ότι οι προϋποθέσεις φορολογικού μητρώου, του χρόνου απουσίας από την χώρα ή συγκεκριμένης περιόδου παρουσίας σε αυτή, τις οποίες πρέπει να πληρούν οι Έλληνες του εξωτερικού, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, καθορίζονται με νόμο. Το ίδιο προβλέπεται και για τις θέσεις υποψηφίων του ελληνισμού της διασποράς στα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

Συγκεκριμένα η πρόταση αναφέρει τα εξής:

«Το Άρθρο 54 αναθεωρείται και προστίθεται νέα παράγραφος 4 ως ακολούθως: “4. Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια, όπως η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ελληνισμό της διασποράς. Με τον νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Στάση αναμονής για το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, ώστε να πουν και το οριστικό «ΝΑΙ», τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως διαφαίνεται από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Παπαστεργίου: «Δεν θα αφήσουμε να συγκαλυφθεί το παραμικρό»

Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση ότι θέλει να "χτυπήσει" τους πολιτικούς αντιπάλους της ωστόσο με τον …