Κολομβία: Πέντε αυτόχθονες νεκροί από τα πυρά ενόπλων

Πέντε αυτόχθονες, ανάμεσά τους φρουροί επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των καταυλισμών των φυλών τους στη νοτιοδυτική Κολομβία, σκοτώθηκαν σε σύγκρουση με άγνωστους ενόπλους, πιθανόν αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στρατού στην Μπογκοτά.

Η επίθεση εναντίον των αυτοχθόνων έγινε από «φερόμενα μέλη μιας υπολειμματικής ένοπλης οργάνωσης», κατά το επιτελείο, που χρησιμοποίησε τον όρο με τον οποίο αναφέρεται πάγια σε μέλη της οργάνωσης FARC τα οποία αρνήθηκαν να αφοπλιστούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που υπεγράφη το 2016. Το επεισόδιο σημειώθηκε στην προστατευόμενη περιοχή Τακουεγιό, στην περιφέρεια Τορίμπιο, στη νοτιοδυτική επαρχία Κάουκα.

Σύμφωνα με τον στρατό, ένοπλοι επιτέθηκαν για να απελευθερώσουν τρία μέλη της ομάδας τους που είχαν αιχμαλωτίσει οι φρουροί. Άλλοι έξι αυτόχθονες τραυματίστηκαν στο επεισόδιο.

Στην περιοχή αναπτύχθηκαν εσπευσμένα μονάδες του στρατού, διευκρίνισε το επιτελείο.

Αυτόχθονες πέφτουν συχνά θύματα της βίας διάφορων ένοπλων ομάδων στη χώρα των Άνδεων, ανταρτών, κακοποιών που διακινούν ναρκωτικά ή μεταλλεύματα τα οποία εξορύσσονται παράνομα, στρατιωτικών και ακροδεξιών παραστρατιωτικών.

Η Ένωση των Συνελεύσεων Αυτοχθόνων της Τορίμπιο γνωστοποίησε ότι ανάμεσα στα θύματα ήταν η Κριστίνα Μπαουτίστα, ηγέτιδα της φυλής Νάσα, και εξέφρασε αγανάκτηση.

Η Εθνική Οργάνωση των Αυτοχθόνων της Κολομβίας (ONIC) εξάλλου καταδίκασε την επίθεση μέσω Twitter, διερωτώμενη «πότε θα τελειώσει η σφαγή».

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Πατρίσια Γκουτιέρες απέρριψε μέσω Twitter τις «βίαιες ενέργειες και τις απειλές εναντίον του αυτόχθονα πληθυσμού» στην Τορίμπιο.

Η Κολομβία μετρά περίπου 1,9 εκατ. αυτόχθονες, που αποτελούν το 4,4% του πληθυσμού.

Η προεδρία της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι θα στείλει ανώτατους αξιωματικούς στην περιοχή και αργότερα σήμερα αντιπροσωπεία του υπουργείου Εσωτερικών και των τοπικών αρχών για συνομιλίες με τις οργανώσεις των αυτοχθόνων στην Κάουκα.

Ο Συνήγορος του Λαού Κάρλος Νεγρέτ έκανε επίσης λόγο για «σφαγή», χαρακτηρίζοντας «πάρα πολύ σοβαρή» την κατάσταση. Η ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της οποίας προΐσταται είχε κάνει λόγο τον Αύγουστο για 158 δολοφονίες ηγετών κοινοτήτων αυτοχθόνων μετά την υπογραφή την 24η Νοεμβρίου 2016 της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και την ηγεσία των FARC, οργάνωσης που έκτοτε αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετασχηματίστηκε σε πολιτικό κόμμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Δημοσκόπηση της Prorata για την τηλεόραση του Attica

Νέα δημοσκόπηση της Prorata, για την τηλεόραση ATTICA TV Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές …