Νύχτα Halloween με ανοιχτά μαγαζιά στην Κηφισιά. Αντιδράσεις εργαζομένων

νύχτα

Παράταση της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 11 τη νύχτα ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς, συμμετέχοντας στην αμερικανική εορτή του Halloween, αύριο Παρασκευή 1 Νοεμβρίου.

Στην απόφαση αυτή αντέδρασαν σωματεία εργαζομένων, που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση:

Όπως έχουμε ενημερωθεί, για την Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019 ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς οργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο “HALLOWIN KIFISSIA 2019”, στο πλαίσιο των οποίων κάνει λόγο και για παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων μέχρι τις 11μμ.

Και κάπως έτσι ερχόμαστε για ακόμα μια φορά αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με ένα ακόμα κρούσμα “λευκής νύχτας”, με ένα ακόμα νέο όνομα αυτή τη φορά, αν και για πρώτη φορά στον εν λόγω δήμο. Δηλαδή με μια ακόμα “εργοδοτική-καταναλωτική φιέστα” που έρχεται να επιδεινώσει την ήδη δυσχερή εργασιακή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα εμπορικά καταστήματα.

Οι μάχες μας ενάντια σε τέτοιου είδους εργοδοτικές πρακτικές, οι οποίες ενορχηστρώνονται σε πολλές περιπτώσεις και από τις τοπικές αρχές, καταλαμβάνουν πλέον ένα μεγάλο μέρος της δράσης μας τόσο ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια, όσο και συνολικά για τα εργατικά συμφέροντα και δικαιώματα, τις ανάγκες, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας. Πρόκειται για μάχες που σε μεγάλο βαθμό έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα. Το ολικό ή και το σχετικό μπλοκάρισμα των περισσότερων “λευκών νυχτών” στις γειτονιές της Αθήνας και πέριξ κατά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και το ότι πολλοί δήμαρχοι και εμπορικοί σύλλογοι έχουν εγκαταλείψει κάθε σχετική βλέψη τους το καταδεικνύουν ξεκάθαρα. Επίσης, μέσα από τις μάχες αυτές έχουμε καταδείξει και τη συνενοχή όλων των φορέων που υποτίθεται ότι προασπίζονται τη “νομιμότητα” (όπως τα τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, η Αστυνομία και προφανώς οι εκάστοτε πολιτικοί προϊστάμενοί τους).

Από την πλευρά μας, όπως άλλωστε έχουμε πράξει και σε διάφορες άλλες αντίστοιχες περιστάσεις, έχουμε ήδη από χθες (29/10/19) προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία (βλ. παρακάτω) προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Επίσης, μέχρι και σήμερα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα ότι η παράταση λειτουργίας των καταστημάτων στην Κηφισιά αναμένεται να γίνει ΠΑΡΑΝΟΜΑ. Δηλαδή χωρίς την αναγκαία -σύμφωνα με το νόμο- άδεια του Περιφερειακού Συμβουλίου. [Βέβαια, όπως διαπιστώσαμε λίγο πριν τη δημοσίευση της ανακοίνωσης αυτής και προφανώς σε συνέχεια της χθεσινής καταγγελίας μας, προστέθηκε εμβόλιμα ως θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει σήμερα 30/10/19, σχετικό αίτημα της Αντιπεριφερειάρχου Λ. Κεφαλογιάννη]

Βέβαια, χρειάζεται να κάνουμε για μια ακόμα φορά σαφές ότι ακόμα και αν έχει δηλωθεί «νόμιμα» η απασχόληση των εργαζομένων για τις ώρες της παράτασης του ωραρίου (όπως και γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις), το ίδιο το γεγονός ότι τα καταστήματα λειτουργούν πέραν του νόμιμα καθορισμένου νόμιμου ωραρίου συνιστά από μόνο του μια παρανομία, η οποία κανονικά τιμωρείται με πρόστιμο αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Κι εδώ είναι που και πάλι θα ξεκαθαρίσουμε ότι η οργή μας για τις «λευκές νύχτες» θα ήταν η ίδια και ότι θα επιδιώκαμε και πάλι την ακύρωσή τους ακόμα και αν ήταν «νόμιμες». Καθώς και ότι δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι η δικαίωση των όποιων διεκδικήσεών μας θα έρθει μέσα από την «εφαρμογή της νομιμότητας τους». Άλλωστε, οι περισσότερες διεκδικήσεις μας έρχονται σε ευθεία κόντρα με τη «νομιμότητα» που έχει επιβληθεί.

Η όποια δικαίωσή μας θα έρθει μέσα από τους αγώνες μας τους οποίους συνεχίζουμε και δυναμώνουμε μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς με βασικά όπλα μας την οργάνωσή μας από τα κάτω, τη συλλογική αντίσταση και τη συναδελφική-ταξική αλληλεγγύη.

Και ήδη έχει δρομολογηθεί μια εργατική παρέμβαση από την συλλογικότητα Εργαζόμενοι-ες στον κλάδο του εμπορίου (με την οποία έχουμε δώσει μια σειρά μαχών από κοινού μέσα και από το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια: Παρασκευή 1/11/19, 8μμ, στα Hondos Center Κηφισιάς (Οδ. Κολοκοτρώνη). Καλούμε τον κόσμο της εργασίας στο Δήμο Κηφισιάς και τις γύρω περιοχές να στηρίξουν την παρέμβαση αυτή και σε καμιά περίπτωση να μη λειτουργήσουν σαν καταναλωτές τη βραδιά αυτή, άρα και σαν συνένοχοι σε κάθε τέτοιου είδους αντεργατικές μεθοδεύσεις.

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσές μας που εργάζονται στα καταστήματα του Δήμου Κηφισιάς να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία μας, για να δώσουμε όλοι και όλες μαζί τις μάχες ενάντια σε κάθε κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας.

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.
ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΝΥΧΤΕΣ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΛΕΙΣΤΑ!

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Retail World Α.Ε. – Καταστήματα Public

Η κοινή καταγγελία μας προς αρμόδιους φορείς:

Από:
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο Νομού Αττικής
Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Retail World Α.Ε. – Καταστήματα Public

Προς:
Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ειδικό Γραμματέα Σ.ΕΠ.Ε.
Σ.ΕΠ.Ε.
Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
Περιφέρεια Αττικής, Αντιπεριφέρειες Αττικής
Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Γενική Διεύθυνση Αγοράς
Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

29/10/2019

Καταγγελία – Παράνομη λειτουργία των καταστημάτων στο πλαίσιο του “HALLOWIN KIFISSIA 2019” που διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Κηφισιάς την Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019.

Την Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019 πολλά εμπορικά καταστήματα στο Δημο Κηφισιάς θα επεκτείνουν παράνομα το ωράριο τους μέχρι τις 11μμ, κατόπιν απόφασης του Εμπορικού Συλλόγου Κηφισιάς.

Οι σχετικές ανακοινώσεις και οι αφίσες είναι αναρτημένες σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, π.χ.: […]

Απαιτούμε λοιπόν, να προβείτε άμεσα στις κάτωθι ενέργειες στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς σας:

– Να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά για την παροχή άδειας από την Περιφερειακό Συμβούλιο (την Περιφέρεια Αττικής ή τη αντίστοιχη Αντιπεριφέρεια) & την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στο Δήμο Κηφισιάς ή/και στον Εμπορικό Σύλλογο Κηφισιάς για την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων την Παρασκευή 1/11/19.

– Να ερευνηθεί αν έχουν υποβληθεί πίνακες με τροποποιημένα ωράρια για τους εργαζομένους που θα εργαστούν την Παρασκευή 1/11/19 στην Κηφισιά στα τοπικά καταστήματα.

– Να διενεργηθούν επιτόπιοι σχετικοί έλεγχοι την Παρασκευή 1/11/19 στην Κηφισιά από κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της Περιφέρειας, της Αντιπεριφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αττικής και της Αστυνομίας.

Τέλος, απαιτούμε να σταματήσει το καθεστώς των «απελευθερωμένων» ωραρίων, των κάθε είδους «Λευκών Νυκτών» και να κατοχυρωθεί νομοθετικά η Κυριακάτικη Αργία.

Μετά την καταστρατήγηση της Κυριακάτικης Αργίας (πλέον έχει γίνει Νόμος το άνοιγμα των καταστημάτων ακόμα και για 32 Κυριακές ετησίως! – παρεμπιπτόντως, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και στο Δήμο Κηφισιάς την Κυριακή 3/11/19), ένα από τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και στον κλάδο του εμπορίου, που διεκδικήθηκε και κατακτήθηκε τελικά με πολύχρονους και σκληρούς αγώνες, ήρθαν οι «Λευκές Νύχτες» ξεχαρβαλώνοντας γενικά την έννοια του χρόνου εργασίας και των ωραρίων, απειλώντας να μετατρέψουν όλους τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους, χωρίς ανάπαυση, ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του εργοδότη στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» και της «ανάπτυξης». Τα Σωματεία μας, από κοινού και με άλλα εργατικά σωματεία και τον κόσμο του αγώνα, στέκονται και θα συνεχίσουν να στέκονται εμπόδιο σε τέτοιου είδους πολιτικές και εργοδοτικές μεθοδεύσεις που παρακάμπτουν και καταστρατηγούν τα στοιχειώδη δικαιώματα μας. Επίσης, μέσα από τις σχετικές παρεμβάσεις μας έχουμε καταδείξει τις ευθύνες που, πέρα από τους εκάστοτε δήμους και εμπορικούς συλλόγους, έχουν και οι αρμόδιοι φορείς (πχ Περιφέρεια, Αντιπεριφέρειες, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Εργασίας και Επιθεωρήσεις Εργασίας) στο βαθμό που γίνονται ανεκτές αυτές οι κατάφωρα παράνομες μεθοδεύσεις σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων και την απασχόληση των συναδέλφων μας.

Αναμένουμε την προφορική και γραπτή σας απάντηση σχετικά με τα ανωτέρω, τόσο πριν από την Παρασκευή 1/11/19, όσο και για τα αποτελέσματα των σχετικών ενεργειών σας.

  • Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής
  • Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία Retail World Α.Ε. – Καταστήματα Public
  • Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο Νομού Αττικής
Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

'Yμνοι από τους Times του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρουν …