Το σχέδιο για ΔΕΗ - ΔΕΠΑ στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου

Τα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα συζητηθούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, θα παρουσιαστούν στη συνέχεια από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Τα μέτρα για τη ΔΕΗ περιλαμβάνουν την εξαίρεση της επιχείρησης από γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου που εμποδίζουν την δραστηριοποίησή τους στον ανταγωνισμό, σε θέματα προμηθειών και προσλήψεων. Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές η εξαίρεση δεν θα αφορά μονοπωλιακές δραστηριότητες (π.χ. προμήθειες στα δίκτυα διανομής), όπου η δραστηριότητα της επιχείρησης είναι ρυθμιζόμενη, αλλά μόνο τους τομείς όπου ο έλεγχος του Δημοσίου φέρνει την επιχείρηση σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της.

Για τη ΔΕΠΑ προβλέπεται η κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης και θα προχωρήσει ο διαχωρισμός της εταιρίας σε τρεις δραστηριότητες που είναι: τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, οι εμπορικές δραστηριότητες (τομείς από τους οποίους προβλέπεται πλήρης αποχώρηση του Δημοσίου) και τα διεθνή πρότζεκτ των αγωγών τα οποία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Η ΔΕΠΑ ανήκει κατά 65% στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά φυσικού αερίου αλλά μέσω ενός σχήματος στο οποίο θα έχουν τον έλεγχο και την πλειοψηφία.

Σε σχέση τέλος με τις ανανεώσιμες πηγές, οι ρυθμίσεις που προωθούνται περιλαμβάνουν μέτρα για την απλούστευση της αδειοδότησης και λειτουργίας τους. Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία πακέτα απλούστευσης των διαδικασιών που προωθεί το ΥΠΕΝ. Σε πρώτη φάση θα επιτραπεί σε μεγάλες μονάδες να εντάσσονται στην αγορά χωρίς υποχρεωτική συμμετοχή στους διαγωνισμούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η πορεία διακανονισμού οφειλών

Στο μεταξύ, προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό η ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ με το νέο σύστημα διακανονισμών που θέσπισε η νέα διοίκηση γης εταιρίας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από την επιχείρηση, από την 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου τρόπου διακανονισμού έως τις 25 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 37.200 πελάτες έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την Εταιρεία. Το συνολικό ποσό, που διακανονίστηκε υπερβαίνει τα 55.000.000 ευρώ ενώ πάνω από το 50% των διακανονισμών αφορά σε οφειλές έως 1.000 ευρώ.

Επίσης, περισσότερες από 12.000 έγιναν τηλεφωνικά με την απλοποιημένη διαδικασία στο 11770 και αφορούν στο διάστημα 8/10/2019-25/10/2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αλέξης Γεωργούλη: Ξανά υποψήφιος στις ευρωεκλογές

«Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη συμπόρευσή μου με το Πράσινο Κίνημα για …