ΗΠΑ: Ο Πομπέο ζητά από την κυβέρνηση του Ιράκ να ακούσει τα αιτήματα των διαδηλωτών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν σήμερα την ιρακινή κυβέρνηση «να ακούσει τα νόμιμα αιτήματα» των διαδηλωτών και να χαλαρώσει τους περιορισμούς που έχει επιβάλει στα μέσα ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, κάλεσε επίσης όλες τις πλευρές να απορρίψουν τη βία. Σημείωσε όμως παράλληλα ότι η έρευνα που έκαναν οι αρχές της Βαγδάτης για τα βίαια, πολύνεκρα επεισόδια κατά την πρώτη φάση των κινητοποιήσεων «στερείται της αναγκαίας αξιοπιστίας».

«Οι Ιρακινοί δικαιούνται δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι πρέπει να δώσουν λογαριασμό», τόνισε.

«Οι πρόσφατοι αυστηροί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης πρέπει να χαλαρώσουν», επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Από τις αρχές Οκτωβρίου ο Πομπέο ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να σεβαστεί τα αιτήματα των διαδηλωτών και να επιδείξει «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις μπαίνουν πλέον στον δεύτερο μήνα τους. Νωρίτερα σήμερα ο πνευματικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, προειδοποίησε να μην υπάρξουν ξένες παρεμβάσεις στη χώρα. «Κανένα πρόσωπο, καμία ομάδα, καμία περιφερειακή ή διεθνής δύναμη δεν μπορεί να καταργήσει τη βούληση των Ιρακινών και να τους επιβάλει την άποψή της», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρωμανός: Δεν τους ενδιαφέρει ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών - Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για «ντιλαρίσματα» πίσω από τις κουρτίνες, όπως καταδεικνύουν οι …