Μητσοτάκης: Πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα στη διαχείριση των απορριμμάτων

Στην εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των απορριμμάτων αναφέρθηκε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην «Ώρα του πρωθυπουργού» στη Βουλή και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

«Πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα στη διαχείριση των απορριμμάτων, έως το 2021 παύουν οι κοινοτικές επιδοτήσεις» επισήμανε. «Μπούσουλας» είναι το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων έως το 2020, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Δήλωσε η κυβέρνηση εργάζεται για την εκπόνηση του επόμενου, με ορίζοντα το 2026, ενώ ανέφερε ότι αποδείχθηκε εξωπραγματικός ο στόχος 50% για ανάκτηση στην πηγή από τους δήμους, αφού σήμερα φθάνει το 20% και θα αναθεωρηθεί. Ο στόχος μας, μέχρι το 2030 συνοψίζεται στο: 50% (γενικά απορρίμματα δήμων), 30% (ανακτώμενα υλικά από τα μικτά απορρίμματα) και 20% (υπόλοιπο, που μπορεί να αξιοποιείται ενεργειακά),

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εθνική πολιτική για την αξιοποίηση των απορριμμάτων. «Ναι, ενθαρρύνουμε τις συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα στο αντικείμενο της αξιοποίησης απορριμμάτων» σχολίασε. Είμαι διατεθειμένος να συζητήσω ένα πλαίσιο συμπληρωματικής χρηματοδότησης των δήμων που επιτυγχάνουν υψηλούς στόχους ανακύκλωσης. Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η ανακύκλωση στην πηγή, τόνισε.

«Τα σκουπίδια δεν είναι μια πέταμα, είναι πρώτες ύλες, δευτερογενή προϊόντα, δευτερογενή καύσιμα» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας στο ρόλο τους στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας.
«Κεντρικός στόχος της πολιτικής μας είναι η υιοθέτηση των καλών πρακτικών… Να καταλήγουν σε ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα εφόσον πρώτα έχουν ανακτηθεί τα προς αξιοποίηση υλικά τους» ανέφερε.

«Το θέμα συνδέεται με την υγεία και την ίδια τη ζωή μας μέσω της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης, ενώ τα κατάλοιπα της καθημερινότητάς μας μπορούν να μετατραπούν σε πλούτο. Και να οδηγήσουν σε μία αποτελεσματική κυκλική οικονομία: Με φθηνή παραγωγή ενέργειας, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη οικο-καινοτομίας. Και βέβαια, ένα καλύτερο περιβάλλον για όλους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η χώρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανακύκλωση και δεύτερη στην ταφή απορριμμάτων, ενώ λειτουργούν ακόμη 53 μεγάλες παράνομες χωματερές -από τις οποίες 22 στα νησιά και 21 στην Πελοπόννησο, ενώ ο αριθμός των μικρότερων δεν είναι εγγεγραμμένος.

«Θάβουμε στη γη μας το 80% των αστικών απορριμμάτων μας. Όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι μόλις 23%, και σε πολλές χώρες που προβαίνουν και σε ενεργειακή αξιοποίηση, να μην ξεπερνά το 5%» επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίσει: «Τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα! Είναι πρώτες ύλες, είναι δευτερογενή προϊόντα, είναι δευτερογενή καύσιμα. Κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας. Να καταλήγουν, δηλαδή, στην ταφή όσο το δυνατόν λιγότερα απορρίμματα -αφού, προηγουμένως, θα έχουν ανακτηθεί όλα τα χρήσιμα υλικά τους».

Ο κ. Μητσοτάκης στηλίτευσε την απουσία -εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ- όλων των βουλευτών του, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανείς στην αίθουσα ούτε για τους τύπους, κατά τα άλλα ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού διαλόγου». Όπως δήλωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το τρένο των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, και στην πράξη υπονόμευσε την προσέλκυση επενδύσεων στο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.

Ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα απορριμμάτων της Αττικής θα αντιμετωπιστεί με μια μονάδα πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας. «Θα μιλήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν το υπουργείο Εσωτερικών η περιφέρεια, αλλά υπάρχουν πάντα συγκρούσεις συμφερόντων» διευκρίνισε.
Το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, είπε ο πρωθυπουργός, είναι δέσμευσή μου ότι θα έχει λυθεί οριστικά μέχρι το 2021. Κι αυτό γιατί ψηφίσαμε την μεταφορά της αρμοδιότητας στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας αντί του περιφερειακού συμβουλίου

ΑΜΠΕ - skai.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου

Στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει η εισήγηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με …