Με μία διήμερη δημοπρασία σπάνιων ειδών, η οποία περιλαμβάνει σπάνια έργα του ποιητή Κ.Π. Καβάφη, του φιλέλληνα Louis Dupre και του διανοητή Χρ. Παμπλέκη, εγκαινιάζει τη χειμερινή περίοδο ο Οίκος Δημο..

Στο σφυρί σπάνια έργα του Κ. Π. Καβάφη, του Louis Dupre και του Χρ. Παμπλέκη

Με μία διήμερη δημοπρασία σπάνιων ειδών, η οποία περιλαμβάνει σπάνια έργα του ποιητή Κ.Π. Καβάφη, του φιλέλληνα Louis Dupre και του διανοητή Χρ. Παμπλέκη, εγκαινιάζει τη χειμερινή περίοδο ο Οίκος Δημοπρασιών «Βέργος».

Κόττης, Γιάννης- Πεπόνια - Ἀκρυλικό σέ χαρτί (αριστερά) Παμπλέκης, Χριστόδουλος - Περί φιλοσόφου, φιλοσοφίας, φυσικῶν, μεταφυσικῶν, πνευματικῶν καί θείων ἀρχῶν (δεξιά)

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, θα δημοπρατηθούν βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα και χαρακτικά ενώ το εικαστικό μέρος -που συμπεριλαμβανόταν μέχρι πρότινος στη δημοπρασία βιβλίων-, θα δημοπρατηθεί αυτόνομα την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, προσφέροντας στο ενδιαφερόμενο κοινό τη δυνατότητα απόκτησης πρωτότυπων έργων νεοελληνικής ζωγραφικής σε προσιτές τιμές. Η διήμερη δημοπρασία θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Athens Plaza.

Dupre Louis - Album grec, Παρίσι - 12 λιθογραφίες χαραγμένες ἀπό τούς Thierry freres μέ βάση σχέδια τοῦ Dupre - 8.000-12.000

Από τα είδη της πρώτης ημέρας ξεχωρίζουν το ιδιαίτερα σπάνιο έργο «Album Grec» του Γάλλου ζωγράφου, φιλέλληνα και αρχαιολάτρη Louis Dupre, το οποίο εκδόθηκε στο Παρίσι μετά τον θάνατό του (περίπου το 1837) και περιλαμβάνει 12 λιθογραφίες μη επιχρωματισμένες όπως, επίσης, και ένα αντίτυπο του «Περί φιλοσόφου, φιλοσοφίας, φυσικών, μεταφυσικών, πνευματικών και Θείων» του λόγιου και πρωτοπόρου διανοητή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Χριστόδουλου Παμπλέκη (Βιέννη 1786).

De Nobili, Lila - Κορίτσι - Λάδι σέ κόντρα πλακέ, 350 x 270 mm - 500-700

Στη δημοπρατούμενη συλλογή περιλαμβάνεται, επίσης, αυτόγραφο του ποιήματος «Μακρυά» του Κ. Π. Καβάφη καθώς και το προσωπικό ημερολόγιο του ταξιδιού του πρίγκιπα Νικολάου στη Ρωσία, ο οποίος την επισκέφθηκε ως απεσταλμένος του αδερφού του Κωνσταντίνου, προκειμένου να ζητήσει την υποστήριξη του Τσάρου (Ιούλιος-Αύγουστος 1916).

Βασιλείου, Σπῦρος - Ρεμβασμός στό χάρτη - Τέμπερα σέ χαρτί, 230 x180 mm - 800-1200

Από την πλούσια συλλογή των έργων ζωγραφικής της δεύτερης ημέρας, το ενδιαφέρον των συλλεκτών αναμένεται να προσελκύσουν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω έργα:

Η σύνθεση «Ρεμβασμός στο χάρτη» του Σπύρου Βασιλείου

Το έργο «Πεπόνια» του Γιάννη Κόττη

Το έργο «Κορίτσι» της Lila De Nobili

gkoul@naftemporiki.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 9,99% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.422,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Με ήπια άνοδο …