Έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης άφησε την τελευταία του πνοή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Τρίτη,..

Πέθανε ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης

Έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, ο σκηνοθέτης Σταύρος Καπλανίδης άφησε την τελευταία του πνοή, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Τρίτη, στις 11 το πρωί, στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ο Σταύρος Καπλανίδης είχε σπουδάσει κινηματογράφο στη Γαλλία. Ζούσε και εργαζόταν στο Παρίσι έως το 1975 που επέστρεψε στην Ελλάδα.

Είχε εργαστεί σαν βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές ελληνικές και ξένες παραγωγές («Mεγαλέξανδρος» του Θόδωρου Aγγελόπουλου, «Λούφα και παραλλαγή» του Nίκου Περάκη, «Fedora» του Billy Wilder, «Midnight express» του Alan Parker κ.ά.). Επίσης, συνεργάστηκε με τους: Ανιές Βαρντά, Σταύρο Τορνέ, Σταύρο Τσιώλη, Δήμο Αβδελιώδη και άλλους.

Ταινίες του όπως οι, «Les Amants Terribles» (Οι τρομεροί εραστές), «O Λούσιας», «Tα πουλιά εδώ δεν πετούν...», «Σταύρος Tορνές: O φτωχός κυνηγός του νότου» διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το ντοκιμαντέρ του, με τίτλο «Play it again Χρήστο», για τον Χρήστο Βακαλόπουλο απέσπασε το Βραβείο κοινού στο 9ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2007. Επίσης, γύρισε σε μίνι τηλεοπτική σειρά τον «Λούσια» του Νίκου Χουλιαρά το 2009.

Τελευταία του ταινία ήταν η κωμωδία με τίτλο «Η Καντίνα», το 2009.

«Η Καντίνα»

Ο Σταύρος Καπλανίδης είχε διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας του YΠΠO και του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Μαρινάκης: Αύριο ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ο κατώτατος μισθός από το 2019 και τα 650 ευρώ που ήταν, έχει φθάσει στα …