Τα όπλα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Το καλό κλίμα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία αναμένεται να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν στον ΣΚΑΪ ότι η έκθεση της Κομισιόν, η οποία ανοίγει ένα «παράθυρο» στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι ένα προοίμιο της στάσης που θα ακολουθήσει και η νέα Κομισιόν στην οποία θα παραμείνει αντιπρόεδρος ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Επίσης αναμένεται η θετική, όπως όλα δείχνουν, στάση της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.

Το μεγάλο επιχείρημα που ήρθε σήμερα να προστεθεί στα όπλα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η νέα έκθεση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δείχνει πολύ απλά ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στο στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας το 2055. Αυτό είναι κάτι που μέχρι σήμερα, ούτε προ κρίσης, δεν είχε καταφέρει η Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δυνητική ανάπτυξη για την οικονομία. Επίσης η Κομισιόν επισημαίνει ότι ο τρόπος μείωσης των φόρων από την ελληνική κυβέρνηση είναι αναπτυξιακός.

Δύο σενάρια φαίνεται ότι είναι εφικτά στην διαπραγμάτευση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το πρώτο προβλέπει για το 2021-2022 το 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα να γίνει 2,5% και το δεύτερο να υπάρξει μία βελτίωση μετά το 2023 από το 2,2%, που προέβλεπε η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, στο 2%.

Και τα δύο είναι σενάρια που θα δούμε να εξελίσσονται από την συνεδρίαση του Eurogroup τον Δεκέμβριο και μετά όταν η συζήτηση θα ανοίξει όπως φαίνεται μάλλον πρώιμα.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ: Mάχη το καλοκαίρι

Ο κος Κικίλιας επεσήμανε μεταξύ άλλων πως μέσα σε 9 μήνες προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί ύψους 1,5 …