Ψήφος αποδήμων: Ικανοποιεί η ΝΔ και το αίτημα για «πραγματικό δεσμό» με τη χώρα

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Αυξημένες πιθανότητες να ψηφιστεί ακόμη και από τους 300 της Βουλής - πάντως σίγουρα με ευρύτατη πλειοψηφία άνω των 200 βουλευτών- συγκεντρώνει πλέον το άρθρο 54 παρ. 4 του Συντάγματος, μετά την τελική διατύπωσή της πρότασης της ΝΔ, στην οποία προστέθηκε η προϋπόθεση του πραγματικού δεσμού με τη χώρα για το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, την οποία ζητούσε το ΚΚΕ για να πει το τελικό «ΝΑΙ» και έθετε ως έναν επιπλέον όρο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για το άρθρο του Συντάγματος, το οποίο θωρακίζει συνταγματικά τους περιορισμούς για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους.

Οι 2 επιπλέον όροι του ΣΥΡΙΖΑ για το οριστικό «ΝΑΙ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως αν και ικανοποιείται από την αποδοχή του αιτήματός του κόμματος και του ΚΚΕ για τον πραγματικό δεσμό, εξακολουθεί να τηρεί στάση αναμονής, ζητώντας να ικανοποιηθούν άλλοι δύο όροι, έναν εκ των οποίων θεωρεί μείζον.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ζήτησε τα εξής:

1. Να είναι δεσμευτική και όχι δυνητική η καθιέρωση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι στους Έλληνες του εξωτερικού τόσο στο Σύνταγμα όσο και στον νόμο (σ.σ να έχουν δικούς τους υποψηφίους)

«Αυτή η ρύθμιση είναι ουσιώδης. Να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη αλλά να είναι και στο Σύνταγμα και στο νόμο ξεκάθαρο», επισήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

2. Να διευκρινιστεί ότι μοναδική πλειοψηφία για την εφαρμογή είναι οι 200 βουλευτές

Στους διαδρόμους της Βουλής, πάντως, συζητήθηκε έντονα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναζητά προφάσεις για να αποφύγει την υπερψήφιση του άρθρου.

«ΝΑΙ» από το ΚΚΕ στο άρθρο 54. Παρ. 4

Με δεδομένο ότι η ρητή πρόβλεψη για τον πραγματικό δεσμό του εκλογέα με τη χώρα έναντι του δεσμού αίματος, συνιστούσε «κόκκινη γραμμή» για το ΚΚΕ και την τελευταία βελτίωση που περίμενε ο Περισσός να ικανοποιηθεί στην αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τελικά την αναθεωρητέα διάταξη.

«ΝΑΙ» στο Σύνταγμα – «ΟΧΙ» στο νόμο από το ΜέΡΑ25

Μετά τη βελτιωτική πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 54 παρ. 4, υπέρ αυτής γνωστοποίησε ότι θα ταχθεί στην ψηφοφορία της προσεχούς Δευτέρας και το ΜέΡΑ25, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι λέει «ΟΧΙ» στον επικείμενο εφαρμοστικό νόμο όπως έχει δει το φως της δημοσιότητας, επειδή όπως επισημαίνεται δεν υλοποιεί τη δυνητική πρόβλεψη του Συντάγματος για εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού.

Υπέρ της ψήφισης της υπό αναθεώρηση διάταξης έχουν ταχθεί ήδη υπερψηφίσει την υπό αναθεώρηση διάταξη είχε ξεκαθαρίσει εξ' αρχής η Ελληνική Λύση.

Η τελική πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 54. παρ. 4

«4.Με το νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοικούν έξω από την Επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με το νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους Έλληνες. Νόμος μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την Επικράτεια δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με νόμο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

Πηγή: skai.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Βιβλίο προσφορών: Άνοιξε για το 30ετές ομόλογο

Το ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να αντλήσει 2-2,5 δισ. ευρώ Άνοιξε σήμερα Τετάρτη το βιβλίο προσφορών …