Νέα μήνυση κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο από τα τέκνα δύο γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά. Η μήνυση στρέφεται σε βάρος δύο πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛΑΣ για τα αδικήματα της ανθ..

Νέα αγωγή για την πυρκαγιά στο Μάτι

Νέα μήνυση κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο από τα τέκνα δύο γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στη φονική πυρκαγιά. Η μήνυση στρέφεται σε βάρος δύο πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛΑΣ για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, έκθεσης (κακουργήματα) και παράβασης καθήκοντος.

Οι μηνυτές επικαλούνται στοιχεία που κατά τους ισχυρισμούς τους καταδεικνύουν ότι «ο θάνατος δεκάδων συμπολιτών μας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι λειτουργοί του ενεργούσαν υπεύθυνα όπως ο νόμος ορίζει».

Ειδικότερα, οι μηνυτές εστιάζουν στο ζήτημα της αξιοποίησης των εναερίων μέσων τις ώρες που δρούσε ανεξέλεγκτα η πυρκαγιά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Από τις 7 το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018, οπότε είχε μειωθεί αισθητά η ταχύτητα του ανέμου, μπορούσαν σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα να απογειωθούν τα ελικόπτερα για να διασώσουν στέλνοντας ταυτόχρονα την ακριβή εικόνα στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διάσωσης. Όμως δεν το έπραξαν».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι η υπηρεσία eναερίων μέσων της ΕΛΑΣ «έκλεισε στις 9 δηλαδή την ημέρα της απόλυτης καταστροφής αποφασίστηκε από τους εγκαλούμενους να τηρηθεί το σύνηθες ωράριο».

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος των οικογενειών, Βασίλης Καπερνάρος, δήλωσε: «Ακόμα βρίσκουμε στοιχεία, τρομακτικής σημαντικότητας τα οποία βάζουν στο κάδρο και άλλο κατηγορούμενο. Όσο μπορούμε κάποιοι δεν θα επιτρέψουμε ούτε να ξεχαστεί ούτε να κουκουλωθεί η υπόθεση για το Μάτι». Ο γιος της μίας εκ των γυναικών που κάηκε ζωντανή μέσα στο σπίτι της στον Νέο Βουτζα, Έκτορας Διαμαντίδης, δήλωσε: «Ελπίζω να αποδοθεί Δικαιοσύνη. "Τρέχω να σωθώ, καίγομαι" ήταν τα λόγια της μητέρας μου στην τελευταία μας επικοινωνία».

naftemporiki.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάρτιο του 2024

Οι άνδρες ανήλθαν σε 345.445 άτομα (ποσοστό 35,4%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 630.928 άτομα …