Η πρωτοπόρος Ακαδημαϊκός των φεμινιστικών σπουδών και συγγραφέας Μέριλιν Γιάλομ, σύζυγος του σπουδαίου ψυχιάτρου, ψυχοθεραπευτή Ίρβιν Γιάλομ, πέθανε στο σπίτι της στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια σε ηλικί..

Πέθανε η συγγραφέας Μέριλιν Γιάλομ

Η πρωτοπόρος Ακαδημαϊκός των φεμινιστικών σπουδών και συγγραφέας Μέριλιν Γιάλομ, σύζυγος του σπουδαίου ψυχιάτρου, ψυχοθεραπευτή Ίρβιν Γιάλομ, πέθανε στο σπίτι της στο Πάλο Αλτο της Καλιφόρνια σε ηλικία 87 ετών, στις 20 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον γιο της, Ράιντ Γιάλομ, η αιτία θανάτου της ήταν πολλαπλό μυέλωμα.

Η Μέριλιν Γιάλομ υπήρξε φυσιογνωμία των αμερικανικών γραμμάτων, με αναγνώριση στους πανεπιστημιακούς κύκλους. Με το έργο της έριξε φως σε πεδία κοινωνικής ιστορίας μέχρι πρότινος σκοτεινά. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την κουλτούρα των γαλλικών σαλονιών του 18ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία οι γυναίκες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διανόησης, αλλά και τη Γαλλική Επανάσταση.

Υπήρξε, επίσης, Kαθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας και διευθύντρια σπουδών του Ινστιτούτου Κλέυμαν για τις Σπουδές Φύλου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ενώ συνέγραψε μεταξύ άλλων τις σπουδαίες μελέτες: «Ο καιρός των καταιγίδων. Η Γαλλική Επανάσταση στη μνήμη των γυναικών: Αριστοκράτισσες, αστές και χωρικές αφηγούνται», «Η ιστορία του γυναικείου στήθους», «Η ιστορία της συζύγου», «Η γέννηση της βασίλισσας του σκακιού», «Τα αμερικάνικα νεκροταφεία: 400 χρόνια ιστορίας μέσα από τα κοιμητήρια και τους τόπους ταφής» και «Πώς οι Γάλλοι επινόησαν τον έρωτα», τα οποία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Άγρα.

Το 1992, της απονεμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση ο τίτλος Officier des Palmes Académiques.

Όταν έμαθε ότι είχε καρκίνο, ξεκίνησε μαζί με τον σύζυγό την από κοινού συγγραφή ενός βιβλίου για την ασθένειά της και τη διαδικασία του θανάτου.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σεισμός στα Χανιά ανατολικά της Γαύδου

Σεισμός τώρα στα Χανιά μεγέθους 3.5 Ρίχτερ με επίκεντρο 6 χιλιόμετρα ανατολικά της Γαύδου   …