ΟΗΕ προς Άγκυρα: Σταματήστε τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη  

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τη Δευτέρα όλες τις χώρες να συμμορφώνονται με το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη, και να μην εμπλέκονται στον πόλεμο, καθώς εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατηγορούν την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εμπάργκο.

Το 15μελές ΣΑ παρότρυνε όλες τις χώρες «να μην αναμειγνύονται στον πόλεμο, ούτε να παίρνουν μέτρα που θα επιδεινώσουν τον πόλεμο» και εξέφρασε ανησυχία για την «αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων».

Το ΣΑ «ζήτησε την πλήρη συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων», ωστόσο διπλωμάτες κρίνουν απίθανη οποιαδήποτε ενέργεια για τις αναφερόμενες παραβιάσεις.

Η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία έχουν παραβιάσει επανειλημμένα το εμπάργκο αυτό και είναι «πολύ πιθανό» ένα ξένο αεροσκάφος να ευθύνεται για μια αιματηρή επίθεση σε κέντρο κράτησης μεταναστών, ανέφεραν στα μέσα Νοεμβρίου εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που παρακολουθούν την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Λιβύης.

Οι αντιπροσωπείες της Τουρκίας και της Ιορδανίας στον ΟΗΕ δεν απάντησαν τότε άμεσα σε αίτημα του Reuters να τοποθετηθούν στις κατηγορίες.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπογράμμισαν ότι είναι «σταθερά προσηλωμένα στην τήρηση των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει με βάση το καθεστώς κυρώσεων για την Λιβύη και σε όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Οι μεταφορές (στρατιωτικού υλικού) στην Λιβύη ήταν επαναλαμβανόμενες και κάποιες φορές οφθαλμοφανείς, με πλήρη αδιαφορία για τη συμμόρφωση με τα μέτρα των κυρώσεων», τονίζουν ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε απόρρητη έκθεση που αναμένεται να δημοσιευθεί αυτό το μήνα.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζουν την ανάγκη προς όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση και για τήρηση της κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε το ανακοινωθέν.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ κάλεσε τις ξένες δυνάμεις να σεβαστούν τα εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς την εμπόλεμη χώρα.

Οι δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, διεξάγουν σκληρές συγκρούσεις με τη λιβυκή κυβέρνηση.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Καθημερινότητα και επικαιρότητα καθορίζουν την προεκλογική ατζέντα-Η στρατηγική του Μαξίμου

Σημείο αναφοράς στην κυβερνητική ατζέντα της «καθημερινότητας» αποτελεί η τρίτη, κατά σειρά, αύξηση του κατώτατου …