Σκυλακάκης: Απολύτως συνταγματική η ρύθμιση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Τους προβληματισμούς της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής περί πιθανής αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης του φορολογικού νομοσχεδίου για φορολόγηση του ποσοστού του 30% που δεν θα καλύπτεται από ηλεκτρονικές συναλλαγές, επειδή δεν τηρεί την αρχή της αναλογικότητας, απέκρουσε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, χαρακτηρίζοντάς τη απολύτως συνταγματική επειδή όπως επισήμανε χτυπάει τη φοροδιαφυγή.

Ο κ. Σκυλακάκης υπενθύμισε ότι στον Προϋπολογισμό του 2020 έχουν καταχωρηθεί έσοδα από την φοροδιαφυγή ύψους 557 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας ότι ήδη από τον ΦΠΑ καταγράφεται φοροδιαφυγή 33,6%, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη με αυξητικές τάσεις.

«Είναι προφανές ότι η αναλογικότητα που επικαλείται η Επιτροπή της Βουλής επιτυγχάνεται απολύτως. Το πώς συμβαίνει αυτό αιτιολογείται πλήρως. Όλοι ξέρουμε ότι οι ταμειακές μηχανές μπορεί να εκδίδουν παραστατικά που είναι πλαστά. Πρόσφατα η ΑΑΔΕ αποκάλυψε κύκλωμα 100 ταμειακών μηχανών, που απέκρυψαν φορολογητέα ύλη ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ταμειακές μηχανές χακάρονται. Τα POS όμως δεν χακάρονται», είπε ο ίδιος.

Πρόσθεσε, δε, ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, αφενός γιατί λειτουργεί ως ισχυρό αντικίνητρο στους πολίτες ώστε να μην συμμετέχουν σε φοροδιαφυγή, αφετέρου γιατί αποτελεί εμπόδιο στα πλαστά παραστατικά και τους επιτήδειους.

«Άρα είναι μέτρο απολύτως αναλογικό, απολύτως συνταγματικό και χτυπά τη φοροδιαφυγή που είναι η μεγαλύτερη αιτία παραβίασης της αρχής ισότητας των πολιτών», κατέληξε ο ίδιος, απαντώντας και στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο η ρύθμιση έχει ήδη γίνει δεκτή από τους Θεσμούς, ενώ όπως είπε βασίζεται σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2016 και αφορά κυρίως στη φοροδιαφυγή.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Ρωμανός: Δεν τους ενδιαφέρει ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών - Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την κυβέρνηση

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κάνει λόγο για «ντιλαρίσματα» πίσω από τις κουρτίνες, όπως καταδεικνύουν οι …