Μητσοτάκης: Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρο έγγραφο. Θα καταρρεύσει

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή αναφέρθηκε στα εθνικά ζητήματα της χώρας, την επιθετική στάση της Τουρκίας καθώς επίσης και στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Σχετικά με το ελληνοτουρκικό ζήτημα και το μνημόνιο Τουρκίας –Λιβύης, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε τα δύο κρίσιμα μέτωπα που διαμορφώθηκαν και κυριάρχησαν στη συζήτηση με Ερντογάν.

Το πρώτο αφορά την επιθετική στάση της Τουρκίας, που με τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ απλώνεται και σε άλλες περιοχές.

Αιχμή αποτελεί ένα άκυρο έγγραφο που η Άγκυρα βάφτισε συμφωνία με τη Λιβύη, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως η αυτή αμφισβητείται ήδη έντονα και στο εσωτερικό Λιβύης.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά το μεταναστευτικό, όπου η Τουρκία δεν τηρεί, ειδικά το τελευταίο διάστημα, όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και στον Ερντογάν, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση με την ΕΕ.

Τέλος, βεβαιώνει ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης εξελίσσονται και ήδη αποδίδουν, καθώς υπάρχει πολιτική και σχέδιο.

«Τα κείμενα που επικαλείται Άγκυρα για θαλάσσιες ζώνες ούτε παράγουν αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται να κυρωθούν, όχι γιατί είναι αγεωγράφητα κι ανιστόρητα, καταργώντας από χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκιά σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση.», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης: «Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης να μην ισχύσει».

Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα έχει πολιτική και σχέδιο και προσέθεσε πως η εθνική πολιτική είναι για να ασκείται και όχι για να συζητείται. Εξέφρασε, μάλιστα, την βεβαιότητα του ότι η Ευρώπη στην Σύνοδο Κορυφής την επόμενη Πέμπτη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας.

Επεσήμανε ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία για να υπογράψει καθορισμό ζωνών, δεν έχει νόμιμη κυβέρνηση και η συμφωνία θα καταρρεύσει.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Ο πρέσβης της Λιβύης επιστρέφει χώρα του και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης επισκέπτεται τη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί έχει ήδη εκφράσει στον ΟΗΕ τις έντονες επιφυλάξεις του και την κάθετη διαφωνία του για τη συμφωνία που υπέγραψε ο Λίβυος πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας ξεκάθαρα ότι η Λιβύη δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, άρα δεν μπορεί να υπογράψει καμία συμφωνία που να θέτει στο τραπέζι συζήτησης καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Αυτό αναδεικνύει ότι στη Λιβύη δεν υφίσταται μια κυβέρνηση με αρραγές εθνικό μέτωπο για να επικυρώσει αυτή συμφωνία και θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της και θα συνεχίσουμε αγωνιζόμαστε για να γίνει πράξη.»

Αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του».

Live | Ομιλία στη Βουλή για το Φορολογικό νομοσχέδιο. #vouli https://t.co/QuR8FRbBer

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) December 6, 2019

Πηγή: skai.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Wall Street: Κλείσιμο με άνοδο

O δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 477,75 μονάδων (+1,22%), στις 39.760,08 μονάδες …