Εμπρηστικές δηλώσεις από την Άγκυρα – Αντεπίθεση με επιστολές από την Αθήνα

Εν μέσω εμπρηστικών τουρκικών δηλώσεων συνεδριάζει στις 13.30 το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα συζητηθούν η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με την Τουρκία και την συμφωνία που επικυρώθηκε με τη Λιβύη.

Χθες, ο κ. Δένδιας, ο οποίος συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε από τους ομολόγους του, τη ρητή καταδίκη του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης αλλά και τη δημιουργία ενός πλαισίου κυρώσεων εάν οι δύο αυτές πλευρές δεν συμμορφωθούν.

Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τόνισε πως η Ελλάδα έλαβε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία.

Επισήμανε ότι «τις τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Ελληνική απάντηση με δυο επιστολές σε ΟΗΕ και Συμβούλιο Ασφαλείας

Με δύο επιστολές θα απαντήσει η Ελληνική κυβέρνηση στο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, για τις θαλάσσιες ζώνες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις επόμενες ώρες η Κυβέρνηση θα αποστείλει δύο επιστολές με αποδέκτες τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτέρες και τον πρόεδρο τους συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, που αυτήν την στιγμή είναι ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Σε αυτές τις επιστολές, που θα έχουν μικρές διαφορές στις λεκτικές διατυπώσεις, η ελληνική κυβέρνηση θα αναπτύσσει με λεπτομέρειες τη θέση της, ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιαζόμενη από την Τουρκία υπέγραψε το κείμενο της συμφωνίας και θα επισημαίνει ότι στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου, ενώ θα αναδεικνύει και τους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου, από αυτήν την προκλητική τακτική.

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν - Τσαβούσογλου

Η Άγκυρα συνεχίζει στην προκλητική ρητορική, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να προαναγγέλλει μάλιστα κοινές έρευνες με την Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο ανήγγειλε ο Ερντογάν

Η Τουρκία και η Λιβύη μπορούν να πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις έρευνας στην ανατολική Μεσόγειο μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση από την Ελλάδα του Λίβυου πρέσβη, λέγοντας πως η

«Ελλάδα θα πληρώσει το τίμημα γι’ αυτές τις ενέργειες της διεθνώς» και πως ‘’η Ελλάδα με την συμφωνία δέθηκε χειροπόδαρα αυτό τους έχει τρελανει’’.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν κάνει νόμιμες κινήσεις και επέμεινε ότι όσα συμφώνησαν Άγκυρα και Τρίπολη συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του, χάλασε ένα μεγάλο παιχνίδι, με το να στείλει τα πλοία της γύρω από την Κύπρο.

«Δεν περίμεναν μία τέτοια κίνηση από την Τουρκία, οι ισορροπίες άλλαξαν, υπάρχει ένας ευρύτερος πανικός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Πηγή: skai.gr

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

Πώς σχολίασε τα φλέγοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας η Δώρα Αυγέρη, υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ «Εγκαλώ …