Τουρκία - Ρωσία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη συνεργασία σε στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομόλογός του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκαν την Τετάρτη να συνεχίσουν τη συνεργασία στον στρατιωτικό και τον ενεργειακό τομέα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η δέσμευση αυτή που αναλήφθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, διατυπώνεται μετά τη δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας ότι το αμερικανικό μέτρο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν θα επηρεάσει τη χρήση από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, ακόμη κι αν εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας υποστήριξε σήμερα μέτρο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία μετά την επίθεσή της στη Συρία και την αγορά των πυραύλων S-400.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και εξέφρασαν ανησυχία για τις συγκρούσεις στην περιοχή της Τρίπολης. Συμφώνησαν ότι «η εξομάλυνση της κατάστασης εκεί θα διευκολυνθεί από την άμεση κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών στη Λιβύη».

Στην Άγκυρα, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο ομόλογός του της Ρωσίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα η οποία επικεντρώθηκε στη Συρία και στις διμερείς σχέσεις.

«Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις καθώς και στα περιφερειακά θέματα, πρωτίστως στην κατάσταση στη Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στις 22 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο Σότσι για να συμφωνήσουν σε ένα μνημόνιο κοινών επιχειρήσεων για την επίλυση της κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία. Βάσει της συμφωνίας, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και οι Σύροι συνοριοφύλακες αναπτύχθηκαν την 23η Οκτωβρίου στις περιοχές που συνορεύουν με τη ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χλμ. Οι κουρδικές δυνάμεις είχαν ολοκληρώσει την αποχώρηση των δυνάμεών τους έως τις 29 Οκτωβρίου.

Από την 1η Νοεμβρίου ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα πραγματοποιούν αποστολές περιπολίας ανατολικά του Ευφράτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Σχοινάς:Το καλύτερο αντίδοτο στην ακροδεξιά είναι η καλή πολιτική που απαντάει στα προβλήματα του κόσμου

«Όσο παράγουμε καλή πολιτική, αποτελεσματική πολιτική, λύσεις στα προβλήματα των Ευρωπαίων, τόσο αποδυναμώνεται ο λόγος …