Την άμεση κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, ζητούν οι δικηγόροι, καθώς, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, «η νομοθέτηση της κα..

Δικηγόροι: «Όχι» στην καταβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές

Την άμεση κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές, ζητούν οι δικηγόροι, καθώς, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός, «η νομοθέτηση της καταβολής του εξυπηρετεί εισπρακτικά μόνο τις Τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Δημόσιο και μεγάλους οικονομικούς παράγοντες».

Την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, ο ΔΣΑ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο θέατρο «Ακροπόλ» (Ιπποκράτους 9), ενώ την ίδια ημέρα οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους (στην Αθήνα από 12 μμ έως 3μμ). Προαναγγέλλουν δε, ότι στην αντίθετη περίπτωση, ο ΔΣΑ θα προχωρήσει σε στοχευμένες αποχές από τις δίκες που συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο κ. Βερβεσός, ανέφερε ότι η επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε, για την επιβολή του αγωγόσημου (1%) επί των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, «είναι αντίθετη σε συνταγματικές διατάξεις, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα και την νομολογία των δικαστηρίων».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ επεσήμανε ότι η επίμαχη νομοθετική πρόβλεψη «εξυπηρετεί τις Τράπεζες, οι οποίες περιέρχονται σε προνομιακή θέση έναντι των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, εκείνων που έχουν "κόκκινα" δάνεια άνω των 240.000 ευρώ, δηλαδή στεγαστικών δανείων, επιχειρηματικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών δανείων, κλπ».

Ακόμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, η νέα ρύθμιση ευνοεί τις ασφαλιστικές εταιρείες, το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και οικονομικούς παράγοντες του τόπου.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι τα έσοδα από το αγωγόσημο πάνε υπέρ του Δημοσίου, δηλαδή υπέρ του κρατικού προϋπολογισμού και όχι υπέρ του ΤΑΧΔΙΚ για τις κτιριακές και άλλες ανάγκες της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, εξέφρασε το φόβο ότι η επιβολή του δικαστικού ενσήμου θα επεκταθεί και στις δίκες του Κτηματολογίου για την αναγνώριση δικαιούχου, επί αγνώστου ιδιοκτήτη ή επί εσφαλμένης αρχικής εγγραφής του ακινήτου, εφόσον η αξία του ακινήτου είναι άνω των 250.000 ευρώ (δηλαδή για να αναγνωστεί το δικαίωμα κυριότητάς του ο ιδιοκτήτης πρέπει να καταβάλλει 2.648 ευρώ δικαστικό ένσημο).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΑ, οι δικηγόροι ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, την άμεση κατάργηση της επίμαχης τροπολογίας και παράλληλα το δικηγορικό σώμα ξεκίνησε ένα κοινωνικό αγώνα για «μια αντισυνταγματική και άδικη ρύθμιση για τους πολίτες».

Επίσης, ο κ. Βερβεσός θα ζητήσει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, ενώ ξεκινούν ενημερωτικές καμπάνιες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες για τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

Εξάλλου, ο ΔΣΑ θα ζητήσει τρείς γνωμοδοτήσεις από καθηγητές των Νομικών Σχολών των Πανεπιστημίων για την επιβολή του δικαστικού ενσήμου, ενώ θα απασχολήσει το επίμαχο θέμα και την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ακόμη, θα ζητηθεί να γνωμοδοτήσει επί του επίμαχου θέματος η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Νέα παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας 2021

Νέα παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας 2021 Πόσο είναι το πρόστιμο για εκπρόθεσμη καταβολή των …