Στην δωδέκατη ημέρα της μπήκε σήμερα η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γαλλία σε διαμαρτυρία για την απορρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ εντείνεται η ανησυχία για ενδεχ..

Γαλλία: Γενικεύονται οι απεργίες. Σκάνδαλο και παραίτηση κυβερνητικού υπεύθυνου για συνταξιοδοτικό

γαλλία

Στην δωδέκατη ημέρα της μπήκε σήμερα η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς στη Γαλλία σε διαμαρτυρία για την απορρύθμιση του συνταξιοδοτικού που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ εντείνεται η ανησυχία για ενδεχόμενη παράλυση κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Ταυτόχρονα, έσκασε η βόμβα της παραίτησης του κυβερνητικού στελέχους, ύπατου επίτροπου αρμόδιου για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Ζαν-Πολ Ντελεβουά, μετά την αποκάλυψη σκανδάλου. Συγκεκριμένα, ο εκλεκτός του Εμανουέλ Μακρόν παρέλειψε να δηλώσει θέσεις που κατέχει παράλληλα με το κυβερνητικό του αξίωμα!

Μεγάλα προβλήματα έχουν προκληθεί σήμερα στα μέσα μεταφοράς στο Παρίσι και σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας, με το ίδιο να ισχύει και για τους χρήστες του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ για αύριο, Τρίτη, τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις σε πανεθνικό επίπεδο κατά της μεταρρύθμισης στο σύστημα συνταξιοδότησης.

Την ίδια ώρα και μολονότι ήδη διαφαίνεται η πιθανότητα να συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς και την περίοδο των Χριστουγέννων, οι τόνοι δεν έχουν πέσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα συνδικάτα.

«Η κυβέρνηση θα κάνει ένα μεγάλο λάθος όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη και ένα μεγάλο πολιτικό λάθος αν επιμείνει», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του κεντροαριστερού συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ.

Ο Μπερζέ τάχθηκε ωστόσο υπέρ μιας «ανακωχής» όσον αφορά την απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τα Χριστούγεννα. Αντιθέτως όμως ο ομόλογός του στο αριστερό συνδικάτο CGT Φιλίπ Μαρτινέ προειδοποίησε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

«Αν η κυβέρνηση αποσύρει το σχέδιό της και συζητήσουμε σοβαρά πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το σύστημα (…) τότε όλα θα πάνε καλά. Στην αντίθετη περίπτωση, οι απεργοί θα αποφασίσουν την Πέμπτη ή την Παρασκευή τι θα κάνουν», δήλωσε ο επικεφαλής του CGT.

«Το να απεργείς είναι κάτι νόμιμο, ωστόσο μπορεί να υπάρχει σεβασμός για στιγμές, όπως είναι οι εορτές των Χριστουγέννων, στις οποίες ο καθένας θέλει να επιστρέψει στην οικογένειά του», απάντησε η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ελιζαμπέτ Μπορν μιλώντας σήμερα στο δίκτυο France 2, η οποία έκρινε επίσης ως «ανεύθυνο» να «χαλάσουν τις διακοπές των Γάλλων».

Την ίδια ώρα η κομμουνιστική αντιπολίτευση και αυτή της ριζοσπαστικής Αριστεράς κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «εκβιασμό».

Η αυριανή ημέρα αναμένεται να είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς σε απεργίες και διαδηλώσεις έχει καλέσει το σύνολο των συνδικάτων στη Γαλλία.

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΔΥΠΑ. Ξεκινούν οι αιτήσεις για δωρεάν διαδικτυακά εργαστήρια Απριλίου 2024

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα διαδικτυακά e-εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής και προετοιμασίας για ένταξη …