Πρόστιμα σε 200.000 μισθωτούς και συνταξιούχους με αδήλωτα αναδρομικά

Χριστουγεννιάτικους μποναμάδες σε 200.000 μισθωτούς και συνταξιούχους αποστέλλει με επείγουσες διαδικασίες η Εφορία, για αμοιβές που δεν δήλωσαν το έτος 2013 και πιάστηκαν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ!

Στους συγκεκριμένους φορολογούμενους, επιβάλλονται πρόστιμα για τη μη δήλωση των αμοιβών, καταλογίζεται ο αναλογών φόρος εισοδήματος και ταυτόχρονα καταλογίζονται και προσαυξήσεις, πέντε ετών.

Πρόκειται για μισθωτούς οι οποίοι έλαβαν με καθυστέρηση αμοιβές για προηγούμενα οικονομικά έτη, εντός του 2013, λόγω οικονομικής αδυναμίας των επιχειρήσεων που εργάζονταν ή μισθωτούς και συνταξιούχους, που έλαβαν αναδρομικές αμοιβές, με βάση δικαστικές αποφάσεις.

Κάποιοι εξ αυτών, δεν τις δήλωσαν και αποδείχτηκε ότι ήταν πολλοί, περίπου 200.000.

Με κατ΄ επείγον έγγραφό της, η ΑΑΔΕ ζητεί από τις ΔΟΥ όλης της χώρας να βεβαιώσουν σε βάρος των συγκεκριμένων φορολογουμένων, τους φόρους και τα πρόστιμα που αναλογούν, μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2019, ώστε να προλάβουν την παραγραφή.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να μην παραγραφούν οι υποθέσεις αυτές και γι΄ αυτό έδωσε επείγοντα χαρακτήρα στην υπόθεση, καθώς, για όσους φορολογούμενους δεν εκδοθεί «Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου», μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, η υπόθεση παραγράφεται, ο φορολογούμενος γλιτώνει πρόστιμα και προσαυξήσεις και το Κράτος χάνει έσοδα.

Όμως και η ίδια η ΑΑΔΕ παραδέχεται ότι καθυστέρησε στη διασταύρωση των συγκεκριμένων εισοδημάτων και ζητεί από τους εφοριακούς να ελέγξουν κατά προτεραιότητα, εκείνους με τα υψηλότερα ποσά αναδρομικών.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι εφοριακοί υπάλληλοι, πρόκειται για 200.000 περιπτώσεις και οι υποθέσεις που έχει παραλάβει κάθε Εφορία ανέρχονται σε 4.000 και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προλάβουν να διεκπεραιωθούν όλες, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας παραγραφής, δηλαδή στις ελάχιστες εργάσιμες ημέρες που απομένουν μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ κατηγορεί την ΑΑΔΕ, ότι, θυμήθηκε τον κίνδυνο παραγραφής των συγκεκριμένων υποθέσεων μόλις στις 18 Δεκεμβρίου και όχι νωρίτερα όταν θα υπήρχε χρόνος για την έκδοση και αποστολή των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού φόρου.


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

'Yμνοι από τους Times του Λονδίνου για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, αναφέρουν …