EastMed: Έμπρακτη απόρριψη της τουρκολιβυκής συμφωνίας – Ποιο το επόμενο βήμα 

Η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον EastMed στην ουσία σηματοδοτεί την έμπρακτη απόρριψη του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης για καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών τόνισαν  στην Deutsche Welle Κύπριοι αναλυτές.

Σημείωσαν ότι προσώρας η συμφωνία για τον αγωγό δεν αποτελεί τίποτε άλλο από μία κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα της ανατολικής μεσογείου. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι η επόμενη πράξη για τον EastMed θα παιχτεί μετά το 2022, αφού της σημερινής υπογραφής θα ακολουθήσει μελέτη βιωσιμότητας του αγωγού η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο χρόνια. Το κόστος της μελέτης ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 35 θα αντληθούν από ευρωπαϊκά ταμεία. 

Η μελέτη αναμένεται να καταδείξει την βιωσιμότητα του έργου λαμβάνοντας υπόψιν το κόστος κατασκευής και το περιεχόμενο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου.

«Δεν βοηθά το Κυπριακό»

Την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον EastMed σχολίασε με γραπτή ανακοίνωση ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού. Μίλησε για ένα έργο το οποίο προσπαθεί να διατηρηθεί στην ημερήσια διάταξη παρά τις αντίθετες απόψεις των εμπειρογνωμόνων και τόνισε ότι είναι αδύνατος ο αποκλεισμός της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων από την ενεργειακή εξίσωση.

Πηγή: DW - Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Πάνω από 830 ευρώ ο νέος κατώτατος μισθός- Από πότε θα ισχύσει

Σε κάθε περίπτωση, το καθαρό ποσό, είναι πολύ μικρότερο. Πάνω από 830 ευρώ μεικτά θα …