Αποκάλυψη ΣΚΑΪ: Με εντολή Πομπέο ο Πάλμερ σε Αθήνα και Άγκυρα για αποκλιμάκωση

Με αποκλειστική δήλωση του στον ΣΚΑΪ και την ανταποκρίτρια, Κατερίνα Σώκου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο χθες το βράδυ μετά την δεξίωση που παρέθεσε για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επίκειται διπλωματική πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση Ελλάδας-Τουρκίας. 

Αυτή θα λάβει μία μορφή στην οποία προτίθεται και ο Μάικ Πομπέο να παρέμβει σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο εφόσον όλα πάνε καλά στις επαφές. Ο μεσολαβητής των ΗΠΑ θα είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα. Ο κ. Πάλμερ έχει ήδη προγραμματίσει ταξίδι στην Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου. 

Η αμερικανική διπλωματία ενεργεί στην περιοχή για την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εδώ και μήνες.

Ωστόσο η αμερικανική προσπάθεια αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα μετά το «πράσινο φως» που άναψε το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον να αναλάβουν οι ΗΠΑ μεγαλύτερο ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης. 

Στο επίκεντρο της αμερικανικής προσπάθειας θα είναι τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών και ιδιαίτερα το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο ανησυχεί την Ουάσινγκτον για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Επίσης ο ρόλος του Μάικ Πομπέο στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο ήταν καταλυτικός, καθώς διευκόλυνε τη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. 
 

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Χρηματιστήριο: Κέρδη 9,99% στο πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνει το κλείσιμο

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε σήμερα στις 1.422,35 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,34%. Με ήπια άνοδο …