Έκρηξη της μερικής απασχόλησης ολόκληρο το 2019!!

55 στις 100 νέες θέσεις εργασίας των 300 € για όλο το 2019!

Ζοφερή εικόνα για τον Δεκέμβριο του 2019!!
●58% η μερική απασχόληση τον μήνα Δεκέμβριο 2019
●3.666 περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις
●24.938 περισσότερες απολύσεις τον Δεκέμβριο του 2019
  από τον Δεκέμβριο του 2018
●3.719 μετατροπές από πλήρη σε μερική απασχόληση

Ιδού τα στοιχεία !

(«Εργάνη», Υπ.Εργασίας, Δεκέμβριος 2019)

Απόλυτη κυριαρχία της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας κατέγραψε για πρώτη φορά για ολόκληρο το έτος 2019 το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες.

Έλληνες και ξένοι εργοδότες έχουν αντιληφθεί τον νέο γύρο αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που συντελείται στην αγορά εργασίας, στο …όνομα της δήθεν ανάπτυξης που προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει ότι βιώνουμε. Στα πλαίσια του «αναπτυξιακού νόμου» 4635/2019, είναι ενταγμένο άλλωστε και το άρθρο 59 αυτού, που ξαναθεσπίζει το μονομερές δικαίωμα των εργοδοτών να μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερική ή σε εκ περιτροπής!!

Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας, η μερική απασχόληση κυριάρχησε καθ’όλο το έτος 2019 με το 55% των θέσεων εργασίας να αμείβονται κάτω από 300 ευρώ μηνιαίως!! Τέτοιο ύψος μηνιαίων αποδοχών ματαιώνει κάθε ελπίδα, όχι μόνο για τη βελτίωση του δημογραφικού αφού καθιστά αδύνατη τη δημιουργία οικογένειας, αλλά και του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού ζητήματος, αλλά και για την ανόρθωση της ελληνικής αγοράς εργασίας γενικότερα.

Πιο συγκεκριμένα:

Ι. Έκρηξη της μερικής απασχόλησης (58%)

Όπως προκύπτει και από τον Πίνακα IV στη σελίδα 8 της Έκθεσης, στο σύνολο 200.243 προσλήψεων, οι 114.574 (86.342 + 28.232) είναι μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ήτοι ποσοστό 58% που είναι από τα υψηλότερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο,  ενώ ΜΟΝΟ 85.669 είναι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Όπως προκύπτει από τον παραπάνω Πίνακα, αλλά και από το Διάγραμμα ΙΧ  (σελ. 10 Έκθεσης) που παραθέτουμε, η έκρηξη της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας είναι σοκαριστική, αφού για τον Δεκέμβριο 2019 ΜΟΝΟ το 42,8% των νέων προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ ποσοστό 57,2% ήταν με καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής εργασίας (43,1% και 14,1%, αντίστοιχα)!

ΙΙ. 3.666 περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις τον Δεκέμβριο 2019 και 24.938 περισσότερες αποχωρήσεις από τον Δεκέμβριο 2018

Όπως φαίνεται από τον Πίνακα Ι (σελ. 2 Έκθεσης), τον μήνα Δεκέμβριο 2019 είχαμε υψηλό αριθμό απολύσεων, καθόσον έγιναν 200.243 προσλήψεις και 203.909 απολύσεις. Οι απολύσεις δηλαδή αυξήθηκαν κατά 3.669, όπως φαίνεται και από τον Πίνακα ΙΙ στη σελίδα 4 της «ΕΡΓΑΝΗΣ». Είναι δε καταφανές ότι ενώ οι αποχωρήσεις τον Δεκέμβριο 2018 ήταν 178.971, τον Δεκέμβριο του 2019 εκτοξεύθηκαν σε 203.909!

ΙΙΙ. Ρεκόρ μετατροπής θέσεων πλήρους σε μερική και εκ περιτροπής εργασία

Εξάλλου, όπως καταδεικνύεται στον Πίνακα VI της σελ. 10 της Έκθεσης, και τον Δεκέμβριο 2019 είχαμε τεράστιο αριθμό μετατροπών από συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασία.

Ειδικότερα, έχουμε 2.132 θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερική και 1.587 (746 + 841) θέσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής (με συναίνεση ή όχι του εργαζομένου), δηλαδή συνολικά 3.719 συνάνθρωποί μας που κατείχαν θέσεις πλήρους και ασφαλισμένης απασχόλησης, τώρα θα ζουν στην ανασφάλεια και με μηνιαίο μισθό 300 ευρώ!!

Μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε μερική απασχόληση Μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής απασχόληση με συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη Μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη
2.132               746               841

 

Κατόπιν αυτών, τα ανωτέρω στοιχεία του υπουργείου Εργασίας προκαλούν βαθιά ανησυχία και πρέπει να προβληματίσουν την κυβέρνηση της ΝΔ, αφού για έκτο μήνα στη διακυβέρνηση της χώρας κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης με πρωτοφανή έκρηξη στα μεταπολεμικά χρονικά τής ελληνικής αγοράς εργασίας!

Τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να συνετιστούν και να σταματήσουν τις προκλητικά …πανηγυρικές δηλώσεις για δήθεν θετική αποτίμηση των ροών απασχόλησης και για δήθεν αύξηση του αριθμού των νέων θέσεων εργασίας.

Το ορατό μέλλον τής μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα είναι δυσοίωνο αφού οι απολύσεις και οι μετατροπές των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης αυξάνουν δραματικά και πολύ περισσότερο που πληθαίνουν καθημερινά οι εργοδότες που δεν πληρώνουν τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα το ύψος των καταβαλλομένων συντάξεων, αφού το Εργασιακό είναι συνάρτηση του Ασφαλιστικού.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ θα συνεχίσει να αναδεικνύει την πραγματική εικόνα τής μισθωτής εργασίας στη σημερινή Ελλάδα και να αφυπνίζει τον καθημαγμένο από τις μνημονιακές πολιτικές λαό μας!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ δεν θα σταματήσει να διαβάζει και να ερμηνεύει αντικειμενικά και επιστημονικά τα στατιστικά δεδομένα και τα ευρήματα των πληροφοριακών συστημάτων, αρνούμενη να προσχωρήσει στην καταστροφική …λογική της μνημονιακής ετερονομίας και στην υποτιθέμενη «επαναφορά στην κανονικότητα» της νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης!

Για την ΕΝΥΠΕΚΚ

Η Εκτελεστική Επιτροπή


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

«Ναι, υπάρχουν και Ελληνες φασίστες»

Ο τίτλος του άρθρου είναι ενδεικτικός των προθέσεων της Αλκης Ζέη (1923 – 2020) όπως …