Η μάχη για το «χύμα» τσίπουρο: Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός στην αγορά

Οι πρόσφατοι έλεγχοι που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, όπου  διαπιστώθηκαν δεκάδες παραβάσεις της εμπορίας τσίπουρου, προβληματίζουν την αγορά και τους καταστηματάρχες. 

Αντίθετοι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τους ελέγχους στα προϊόντα απόσταξης (τσίπουρο, τσικουδιά), επισημαίνοντας την ανάγκη να προστατευθεί η δημόσια υγεία αλλά και η γεωγραφική ένδειξη των προϊόντων.

Σε έγγραφο προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκο Παπαθανάση καθώς και τον Γ. Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτη Σταμπουλίδη ο Σύνδεσμος σημειώνει συγκεκριμένα ότι: «Έχοντας μέλη επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην παραγωγή και την διακίνηση Τσίπουρου, ο Σύνδεσμός ήθελε να εκφράσει την απόλυτη στήριξη του στην απόφαση αυτή προκειμένου να προστατευθεί επιτέλους η γεωγραφική ένδειξη «τσίπουρο/τσικουδιά» από την καταστρατήγηση που υφίσταται λόγω της παράνομης χρήσης της ένδειξης για προϊόντα που δεν διασφαλίζουν την τήρηση του οικείου τεχνικού φακέλου, καθώς και να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών από προϊόντα αμφιβόλου προελεύσεως.

Η προστασία των καταναλωτών αλλά και αυτή των γεωγραφικών ενδείξεων Τσίπουρο/Τσικουδιά είναι το πρώτο αναγκαίο βήμα που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του κλάδου της αποσταγματοποιίας και ποτοποιίας με ενίσχυση των επενδύσεων και βέβαια ενίσχυση των δημοσίων εσόδων μέσω των ειδικών φόρων κατανάλωσης και των εξαγωγών».

Οι καταστηματάρχες, όμως, ανησυχούν για την φορολόγηση στο εμφιαλωμένο τσίπουρο και τους ελέγχους που θα οδηγήσουν σε εμφιάλωση το χύμα τσίπουρο, που καλύπτει σχεδόν τα 2/3 της αγοράς. Σύμφωνα με πόρισμα της Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται ότι η παράνομη εμπορία τσίπουρου φτάσει σε 2 εκατ. 9λιτρα κιβώτια με ετήσιες απώλειες 90 εκατ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία. Είναι ενδεικτικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2017 για τον μειωμένο συντελεστή 50% στο επίσημο εμφιαλωμένο τσίπουρο και τους εξαιρετικά μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγονται από μικρούς αποστάκτες. 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κατατέθηκε στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του τμήματος ΒΟΑΚ στο Καβούσι

Το χωριό Καβούσι στην Ιεράπετρα 24.02.2021, 09:37 Κατατέθηκε η αίτηση για την ακύρωση της απόφασης …