Βουλή: τροπολογία για μηδενική συμμετοχή σε φάρμακα 2020

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Δείτε την τροπολογία εδώ: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/11183750.pdf

Την πλήρη απαλλαγή και για το 2020 της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους συνταξιούχους στερήθηκαν οριστικά το ΕΚΑΣ με τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου του 2016, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται σήμερα.

Η τροπολογία που είχε ήδη προαναγγελθεί προωθεί τη μηδενική συμμετοχή της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων ως αντισταθμιστικό μέτρο για την παροχή που έχασαν. Η απαλλαγή ισχύει από 1/1/2020 έως 31/12/2020.

Τι αλλάζει στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και για εξω-νοσοκομειακή χρήση

Με την ίδια τροπολογία βελτιστοποιείται η διαδικασία χορήγησης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), που δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας μόνο για νοσοκομειακή χρήση. Ειδικότερα, εισάγονται ρυθμίσεις για διαδικασίες επιλογής από τους ασθενείς του σημείου παράδοσής τους και παραλαβής αυτών από τους ίδιους ή τρίτο για λογαριασμό τους, καθώς και η σύσταση τμημάτων φαρμακαποθήκης του ΕΟΠΥΥ για τη διακίνησή τους.

Ηλεκτρονικά η δήλωση του τόπου παράδοσης των ΦΥΚ

Προβλέπεται επίσης η δημιουργία εφαρμογής με την ονομασία «Εφαρμογή διάθεσης ΦΥΚ», στην οποία οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση διαδικτυακά, προκειμένου να δηλώνουν ως δικαιούχοι των τόπο παράδοσης σε ιδιωτικό φαρμακείο ή την κατοικία τους.

Ρυθμίσεις για ειδικευόμενους ιατρούς ΕΣΥ

Παράλληλα, παρατείνεται  κατά 2 έτη και συγκεκριμένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, η απαγόρευση υποβολής υποψηφιότητας για την κάλυψη θέσεων ειδικευόμενων γιατρών του ΕΣΥ, σε γιατρούς που ήδη υπηρετούν σε άλλη θέση ειδικευμένου ιατρού ΕΣΥ, εκτός εάν παραιτηθούν εκ των προτέρων από τη θέση αυτή.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων δωρεάς της από 06.09.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος" και του ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας που κυρώθηκε με τον νόμο 4564/2018 (Α΄ 170)», το οποίο συζητείται από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας.

 


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

Κικίλιας για κακοκαιρία: Η προσπάθεια μέχρι τώρα απέδωσε

 «Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι» δήλωσε από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία ο …