Ζαββός: Το σχέδιο «Ηρακλής» δεν ξεσπιτώνει

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Διαβεβαιώσεις ότι το σχέδιο «Ηρακλής» για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων δεν ξεσπιτώνει, παρείχε από τη Βουλή, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, χαρακτηρίζοντας τη σχετική φημολογία «ανερμάτιστη» και υποστηρίζοντας ότι αντιθέτως ο νόμος διασφαλίζει τα συμφέροντα των ευσυνείδητων δανειοληπτών με δυνατότητες εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων, μέσω της ευελιξίας, των εργαλείων, της τεχνογνωσίας και της απαλλαγής των ειδικών διαχειριστών από τις δεσμεύσεις των τραπεζών.

«Οι διαχειριστές είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν βιώσιμες και εξατομικευμένες λύσεις. Οι άκριτα διακινούμενες φημολογίες ότι ο Ηρακλής ξεσπιτώνει όχι μόνο είναι ανερμάτιστες και αντίθετες σε οποιαδήποτε πραγματικότητα λειτουργίας μίας νέας σημαντικής αγοράς με σκοπό την ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά κυρίως ο "Ηρακλής"  ευνοεί τον έλληνα φορολογούμενο που υπέφερε επί μία 10ετία και δεν μπόρεσε να βρει τη στοιχειώδη ρευστότητα για το νοικοκυριό ή την επιχείρησή του. Ανοίγει το δρόμο αφαιρώντας από τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια και βρίσκει τώρα βιώσιμες λύσεις για την αποπληρωμή των οφειλών», σημείωσε ο κ. Ζαββός, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στις τράπεζες να επιτελέσουν πλέον το ρόλο τους για την παροχή «φθηνής ρευστότητας στην ελληνική οικονομία».

Ο Υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι διαχειριστές έχουν και μεγαλύτερη δυνατότητα να διακρίνουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους λεγόμενους μπαταχτσήδες, ώστε να προβούν σε μέτρα ρευστοποίησης.

Τόνισε, δε, ότι οι διαχειριστές δεν πρέπει να ταυτίζονται με τις εισπρακτικές εταιρίες, διαβεβαιώνοντας ότι θα έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερων ρυθμίσεων σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια και μεγαλύτερη ευελιξία διαπραγμάτευσης με γνώμονα ότι μία ρευστοποίηση είναι κοστοβόρα και χρονοβόρα.  «Άρα δεν έχει λόγο να εκβιάσει λύσεις ή να τρομοκρατήσει, αλλά ξέρει ότι είναι συμφέρον να βρει λύση με τον δανειολήπτη, να βρει βιώσιμη συναίνεση», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Γιώργος Ζαββός επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες για μεταβίβαση και των λεγόμενων «πράσινων» δανείων, εκείνων δηλαδή που εξυπηρετούνται, διευκρίνισε ότι ο «Ηρακλής» το επιτρέπει μεν αλλά κατά τον ίδιο δεν αναμένεται, καθώς ο κύριος σκοπός του είναι η μείωση των κόκκινων δανείων. Αποσαφήνισε επίσης ότι η ανάθεση διαχείρισης ενός δανείου στους διαχειριστές δεν επηρεάζει επουδενί  τη νομική κατάσταση των δανειοληπτών.

Ο Ηρακλής στοχεύει σε μείωση κόκκινων δανείων. Το ενδιαφέρον είναι η λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλιώς δεν έχει νόημα. Ο Ηρακλής δεν απαγορεύει να μεταβιβάσουν οι τράπεζες αν χρειαστεί και εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά είναι λογικό να μην αναμένεται κάτι τέτοιο εκτός των περιπτώσεων ίδιου οφειλέτη όπου μπορεί να τιτλοποιηθούν εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το μέτρο θα προτιμηθεί μόνο αν κριθεί ότι ευνοεί μία βιώσιμη λύση.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών, το σχέδιο «Ηρακλής» έχει λάβει ήδη την ψήφο εμπιστοσύνης όλων των ευρωπαϊκών οργάνων, ενώ όπως είπε οι 4 συστημικές τράπεζες δήλωσαν σήμερα ότι θα συμμετάσχουν με σχήματα που υπερβαίνουν τα 30 δις ευρώ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κοινώς θα μεταβιβάσουν κόκκινα δάνεια αξίας 30 δις ευρώ.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή έπεσαν οι μάσκες - Όψεις του ίδιου νομίσματος Μητσοτάκης και Καραμανλής

"Το έγκλημα των Τεμπών θα διαλευκανθεί, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες τους να το συγκαλύψουν"  "Σήμερα …