Μητσοτάκης από Καστέλι: Σε 5 χρόνια θα είναι έτοιμο το αεροδρόμιo

Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου «θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας. Στο ίδιο το αεροδρόμιο, στις αεροπορικές εταιρίες που θα εξυπηρετεί, καθώς και στις επιχειρήσεις που θα παρέχουν υπηρεσίες και αγαθά στους εργαζομένους και στους επισκέπτες του», δήλωσε κατά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης του νέου αεροδρομίου Καστελίου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε πέντε χρόνια αυτό το «κόσμημα» θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους ταξιδιώτες», τόνισε.

«Το αεροδρόμιο αυτό θα είναι το καλύτερο αεροδρόμιο στη χώρα. Το πιο σύγχρονο, το πιο φιλικό προς το περιβάλλον», δήλωσε επιπρόσθετα ο Πρωθυπουργός.

«Θα βρίσκεται στην καρδιά της Ανατολικής Μεσογείου, σε απόσταση μικρότερη των 4 ωρών από τις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Θα μετατρέψει, δηλαδή, την Κρήτη σε τουριστικό προορισμό και κόμβο αεροπορικό ολόκληρο το χρόνο και σε όλες τις εποχές» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, από το Ηράκλειο ότι ο αερολιμένας «Νίκος Καζαντζάκης» δεν επαρκεί για τα 8 εκατομμύρια επιβάτες, που διέρχονται από αυτόν, ενώ το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου που θεμελιώνεται σήμερα (ένα έργο που βάλτωνε για χρόνια), σε πέντε χρόνια θα γίνει το κόσμημα του νησιού και θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους ταξιδιώτες του.

Επεσήμανε, επίσης, ότι «ένα τέτοιο κορυφαίο έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί παρά μόνο από φορείς που ξέρουν και μπορούν: από τη μία πλευρά, το ελληνικό Δημόσιο με την ισχύ και την εμπειρία του κράτους. Και από την άλλη, ο ιδιωτικός τομέας με την εμπειρία και την ευελιξία του. Όπως αντιλαμβάνεσθε πρόκειται για μία ιδανική σύμπραξη που εγγυάται γρήγορο και καλό αποτέλεσμα».

Παράλληλα, το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης «σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη ινδική επένδυση στην Ελλάδα της νέας εποχής» και «είναι ένα έργο που έρχεται σε συνέχεια της συνεργασίας μας με την Fraport που αναβάθμισε 14 αεροδρόμια της ελληνικής περιφέρειας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν σταματάμε εδώ. Σειρά παίρνουν άλλα 23 αεροδρόμια, για τα οποία θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό».

«Πιστεύω ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος για τη σημερινή μέρα» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας μια πιο προσωπική τοποθέτηση.

Το νέο αεροδρόμιο θα ενισχύσει δραστικά το τουριστικό προφίλ της Κρήτης, καθώς θα θέσει τέλος στα προβλήματα συμφόρησης που παρατηρούνται στο «Νίκος Καζαντζάκης», το οποίο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές για πολύ μικρότερο φόρτο επιβατικής κίνησης.

Αποτελεί δε το πρώτο αναπτυξιακό έργο, σε μία σκυταλοδρομία νέων μεγάλων επενδύσεων που θα υλοποιούνται στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια (Αεροδρόμιο Καστελίου, ΒΟΑΚ, Αξιοποίηση Αλικαρνασσού). Η συνολική επένδυση στο νέο αεροδρόμιο, με όλες τις αεροπορικές και εμπορικές εγκαταστάσεις και συστήματα, θα αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η μονάδα στο Καστέλι θα μπορεί να διαχειριστεί άνετα τα περίπου 8 εκατομμύρια επιβάτες που χρησιμοποιούν ετησίως το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Θα επιτρέψει τόσο την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών όσο και την ποσοτική τόνωση των τουριστικών εισροών, δεδομένου ότι την περίοδο 2016-2018 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων στην Κρήτη.

Οι δυνατότητες του νέου αεροδρομίου θα αναδείξουν τη σημαντική θέση της Κρήτης, στην «καρδιά» της Μεσογείου, σε μικρή ακτίνα από σημαντικούς προορισμούς στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.Ο νέος αερολιμένας θα λειτουργήσει με πράσινα» κριτήρια και θα αποφέρει μεγάλα και ποικίλα οφέλη στην οικονομία και την αγορά εργασίας του νησιού.

Επίσης, περίπου 7.000 θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν από την εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου, τους αερομεταφορείς που θα χρησιμοποιούν ως κόμβο το Καστέλι, τις επιχειρήσεις που θα προσφέρουν υπηρεσίες ή θα προμηθεύουν το αεροδρόμιο και τις εταιρείες που θα παρέχουν υποστήριξη.

Σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βάσει της Σύμβασης Παραχώρησης ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος θα λαμβάνει ετησίως το 1% των εσόδων που προκύπτουν από την εκμετάλλευση του αεροδρομίου. Ακόμα 1% θα διατίθεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου καθώς και σε άλλες κοινωφελείς δράσεις. Το αντισταθμιστικό αντάλλαγμα υπολογίζεται, αθροιστικά, στα 115 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε βάθος πενταετίας και όταν ανοίξει τις πύλες του θα διακοπεί η λειτουργία του σημερινού αεροδρομίου Ηρακλείου.

Cretapost

Κ. Καραμανλής: Η Κρήτη κάνει το πρώτο βήμα σε μία νέα εποχή

Λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο πρωθυπουργός, τον λόγο πήρε ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής ο οποίος τόνισε πως σήμερα η Κρήτη κάνει το «πρώτο βήμα σε μία νέα εποχή».

Παράλληλα ανέφερε πως «βασικός στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα» ενώ την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στο αεροδρόμιο «Νικος Καζαντζάκης» τονίζοντας πως η «κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται ότι δεν θα γίνει το νέο… Ελληνικό».

Cretapost

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Καστέλι όπου και πραγματοποιείται η τελετή θεμελίωσης του νέου διεθνούς αεροδρομίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχαιρε θερμής υποδοχής με χειροκροτήματα και χειραψίες από το πλήθος κόσμου που βρισκόταν στην εκδήλωση.

Ο ίδιος, λίγο πριν μπει στην αίθουσα της εκδήλωσης επιθεώρησε τις μακέτες για το νέο αεροδρόμιο που βρίσκονταν στον χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν ανέβει στο βήμα ο πρωθυπουργός για να προχωρήσει στις επίσημες ανακοινώσεις του τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης ο οποίος μίλησε για την συμφωνία που έχει υπογραφεί αλλά και το όραμα της εταιρίας για το συγκεκριμένο έργο.

Στο χώρο όπου γίνεται η εκδήλωση βρίσκονται εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων – μεταξύ αυτών ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και βουλευτές του τόπου.

Παράλληλα, στην εκδήλωση βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης που έχει αναλάβει την υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει στην περιοδεία του η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και συγκεκριμένα ο υπουργός Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο γενικός γραμματέας Γιώργος Καραγιάννης καθώς και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Έτοιμο το εργοτάξιο

Στην αρχή του εργοταξίου βρίσκονται παρατεταγμένες οι μπουλντόζες που περιμένουν το «σήμα» του πρωθυπουργού για να ξεκινήσουν κι επίσημα οι εργασίες.

Πανό διαμαρτυρίας στην είσοδο του εργοταξίου

Την ίδια ώρα κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής είχαν ετοιμάσει περίμεναν τον πρωθυπουργό έχοντας αναρτήσει πανό, στην είσοδο του εργοταξίου όπου θα κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο.

«Δίκαιες αποζημιώσεις: Όχι στην καταστροφική πρόταση της προηγούμενης κυβέρνησης» αναφέρει το πανό.

Μάλιστα, στο σημείο βρίσκεται και ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Mε πληροφορίες: ΑΠΕ

Πηγή: CRETA POST


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΑΑΔΕ: 136.673 e–mails σε επαγγελματίες κι επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών - POS

Η διασύνδεση αφορά το σύνολο των ταμειακών μηχανών που διαθέτει η επιχείρηση / ο επαγγελματίας, …