Άρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγουν οι «μάσκες» των προστατευόμενων

Της Ναντιν Χαρδαλιά

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην επιστολή της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής προς τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου για εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων και άρχισαν τα «όργανα», με τον ΣΥΡΙΖΑ - κόντρα στη βούληση των υπόλοιπων κομμάτων για τετ - α- τετ διαδικασία με τις πραγματικές ταυτότητες των μαρτύρων εφόσον το ίδιο έπραξαν κι ενώπιων των αντεισαγγελέων - να δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο κατάθεσής τους χωρίς κουκούλες, μάσκες ή άλλα μέσα απόκρυψης της πραγματικής τους ταυτότητας, χαρακτηρίζοντας κάτι τέτοιο «αδιανόητο» και νομικά απαγορευτικό, καταγγέλλοντας τη ΝΔ για προσπάθεια εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων, νομικά πραξικοπήματα και μετατροπή της διαδικασίας σε «ζούγκλα».

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ: Δεν θα επιτρέψουμε μετατροπή της διαδικασίας σε ζούγκλα - «ΟΧΙ» εξέταση χωρίς «κουκούλα»

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή, σχολίαζαν μεταξύ άλλων πως: «Πρέπει να γίνει σε όλους σαφές ότι δε ζούμε σε εποχή πολιτικών και νομικών πραξικοπημάτων. Ο στόχος της πλειοψηφίας είναι προφανής: εκβιάζουν προκειμένου να εκφοβίσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ο νόμος δεν επιτρέπει αποκάλυψη των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων στο στάδιο της προδικασίας. Αυτό είναι σαφές και αδιαπραγμάτευτο. Όσο και να θέλει η ΝΔ να μετατρέψει τη διαδικασία σε ζούγκλα δε θα της το επιτρέψουμε. Υπάρχουν νόμοι και θα γίνουν σεβαστοί».

Σ. Λάππας: Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας απαγορεύει εξέταση χωρίς «κουκούλα»

Λίγη ώρα νωρίτερα και πριν έρθει η απάντηση των αντεισαγγελέων Σοφουλάκη και Ζαχαρή, με την διευκρίνιση των συνθηκών υπό τις οποίες οι ίδιοι τους εξέτασαν στις 4 Δεκεμβρίου 2019, αλλά και για τον ακριβή τόπο, την ώρα και τους όρους της πολυαναμενόμενης εξέτασης από την Προανακριτική, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή, Σπύρος Λάππας, είχε προετοιμάσει το έδαφος, εκφράζοντας δημοσίως τη διαφωνία του με το σενάριο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων ενώπιον του εξαμελούς κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής χωρίς οποιαδήποτε κάλυψη των χαρακτηριστικών τους και εκτιμώντας ως απίθανο το ενδεχόμενο εξέτασής τους με αυτό τον τρόπο από τους αντεισαγγελείς του Α.Π.

«Η πρόβλεψη του νόμου είναι ρητή. Και στο άρθρο 45Β του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σε άλλες διατάξεις περί προστατευομένων μαρτύρων, ορίζεται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, σε όποια υπηρεσία ή αρχή κληθούν, θα κληθούν, όχι με τα φυσικά τους στοιχεία αλλά με την κωδικοποιημένη ταυτότητά τους. Η απόφαση της Επιτροπής μας, για να εξετάσουμε τους προστατευόμενους μάρτυρες έχει το νόημα, είτε ότι θα εξεταστούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου είτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, πάντα με την προστασία τους, δηλαδή ως "Μάξιμος Σαράφης" και "Αικατερίνη Κελέση", προστατευόμενοι και στο πρόσωπο και για όποιο άλλο στοιχείο του σώματος θα μπορούσε να αποκαλύψει την ταυτότητά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Λάππας.

Οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων πάντως προσδοκούν – εφόσον αυτό συνέβη και με τους εισαγγελείς - μία διαδικασία άνευ μέτρων απόκρυψης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι ταυτίζονται οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τα πρώην στελέχη της Novartis Hellas Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη και Μαρία Μαραγγέλη, όπως έχει ισχυριστεί ο Νίκος Μανιαδάκης.

ΝΔ: Με ή χωρίς κουκούλες με φυσική παρουσία και στον ίδιο χώρο με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής

«Ζητούμε η κατάθεση να γίνει υπό το ίδιο καθεστώς που τηρήθηκε κατά την συνάντηση που είχαν οι δύο προστατευόμενοι με τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου τον περασμένο Δεκέμβριο», επιμένουν βουλευτές της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή, αναμένοντας την αποσαφήνιση των καταθέσεων της 4ης Δεκεμβρίου 2019, αλλά απορρίπτοντας σε κάθε περίπτωση πιθανή αντιπρόταση για τηλεδιάσκεψη και υπογραμμίζοντας ότι με κουκούλες ή χωρίς οι μάρτυρες θα πρέπει να βρίσκονται στον ίδιο χώρο με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα κόμματα επιθυμούν να βγουν οι «μάσκες», ενώ το ΚΚΕ επιμένει σε εξέταση τους στην Βουλή και όχι σε χώρο που θα επιλέξει η υπηρεσία προστατευόμενων μαρτύρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Σχόλια

To ergasianews.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Δείτε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κώστας Σιδηρόπουλος αντικαθιστά τον Παπανώτα

Η μητέρα του ανήρτησε σήμερα στο Facebook ευχές για την υποψηφιότητά του γιου της και …